Yantra en heilige geometrie

Wat is een yantra?
Een yantra is een vierkante geometrische figuur. Deze wordt getekend en geschilderd in een vast patroon, waarbij je een bijbehorende mantra kunt herhalen. Het tekenen en schilderen van het geometrische symbool is een praktische vorm van meditatie, waarbij je steeds meer verstilt. Ook dit is een vorm van yoga, hoewel niet zo bekend in het westen.

Er zijn yantra’s van bijvoorbeeld chakra’s, goden, godinnen en planeten. Deze symbolen staan voor eigenschappen, patronen en kwaliteiten die we in onszelf kunnen herkennen en versterken.

Los van de chakra’s, tantrische goden en godinnen en vedische planeten kun je het werken met yantra’s en geometrische patronen en kleuren ook gewoon zien als een rustgevende en enigszins uitdagende creatieve bezigheid.

Wil je jezelf verdiepen in deze beoefening dan kun je contact opnemen voor meer informatie. Ik begeleid je graag. Een yantra maken is een innerlijke reis. Het vraagt focus en discipline en laat je op verrassende wijze kennis maken met jezelf. Persoonlijk beoefen ik deze technieken meer dan 10 jaar en het brengt me in verstilling en balans.

Heb je interesse in een speciaal voor jou door mij geschilderde ‘Yantra’ of ander geometrisch symbool zoals bijvoorbeeld ‘Flower of Life’, dan kan dat ook. Elk symbool draagt een specifieke energie met zich mee. Door mij vervaardigd met alle aandacht en liefde in elke penseelstreek.

Matangi-Yantra is geschilderd met gouache op khadi papier, handgeschept papier uit India. Het papier is gemaakt van katoenvezels (lompen), heeft een unieke uitstraling en mooie snijranden.

#mantra #yantra #workshop #schilderen #yoga #meditatie #sadhana

Visie

Januari 2021, begin van een nieuw jaar en een nieuwe tijd…….
Een overgangsfase zo lijkt het. Alsof we in een cocon zitten en afwachten…. zoals een rups langzaam transformeert naar vlinder…..

Tijd om onszelf eens onder de loep te nemen met het creëren van een zogenoemd Vision Board, het wordt ook wel manifesteren genoemd. Als je hier sceptisch over bent dan kun je je laten verrassen door wat ontstaat. Het werkt echt, je maakt onbewuste sluimerende stukjes in jezelf wakker en het is een manier om je richting aan te geven.

Je hebt nodig: een stapeltje oude tijdschriften die je aanspreken, een stevig stuk papier in A3 formaat, een plakstift of hobbylijm en een schaar.

Werkwijze: Maak er een mooi ritueel van, sta eerst even stil bij jezelf in een meditatie of maak een meditatieve wandeling -alleen- waarbij je je afvraagt waar je zou willen staan over een jaar of twee jaar bijvoorbeeld.
Zie het helder voor je, zo helder mogelijk. Rond het af en laat het los.

Aan de slag. Fijne plek, zacht muziekje, beker thee erbij, je hebt de tijd. Blader een ruim half uurtje door de tijdschriften en scheur afbeeldingen, woorden of kleuren uit die je aanspreken, iets doen. Je hoeft er niet over na te denken, liever niet zelfs! Kom je een artikel tegen dat je aanspreekt ga dit dan niet lezen, dat kan altijd op een ander moment.

Na ongeveer een half uur stop je, je hebt nu vast een stapeltje afbeeldingen liggen. Ga deze netjes uitknippen en sorteren, wat je bij nader inzien toch niet aanspreekt doe je meteen weg. Leg je vel papier neer en ga je collage vormgeven, werk netjes en plak stevig vast. Neem hiervoor alle tijd en plaats ook jezelf in het Vision Board, het maakt niet uit wie of wat jou vertegenwoordigt, als het je maar aanspreekt. Mis je nog iets dan kun je nog even je tijdschriften doorbladeren.

Is je Vision Board klaar, zet hem dan ergens neer waar je hem vaak ziet en maak er een mooie foto van. Plaats deze als openingsscherm op je telefoon of computer.

Je kunt de werking nog versterken door een tijdje naar je Vision Board te kijken en op te schrijven wat je ziet, kijk ook naar de symboliek. Kijk er naar of je dit leeft, je hebt het al gemanifesteerd. Het Universum zal alles doen om jou hier naar toe te begeleiden.
<3

Herfst…..

De dagen steeds korter, regen klettert tegen de ramen en de boomblaadjes kleuren van groen naar geel, oranje en bruin voordat ze zich laten meenemen met de soms stormachtige winden. Ik heb tijdens mijn wandeling in het bos wat mooie blaadjes en veertjes opgeraapt en heb toegegeven aan wat creatieve ingevingen.
Het bos en de bomen brengt me bij een mooi stukje wat ik deze week las van de wijze spiritueel leraar Ram Dass.

“Als je in het bos loopt en je kijkt naar de bomen dan zie je allerlei verschillende bomen. Sommige zijn helemaal kromgegroeid….je begrijpt dan dat ze niet genoeg licht hebben gehad, en dus groeiden ze zo. Je wordt daar niet emotioneel door geraakt, het is gewoon zo, en dat is helemaal oké.
Zo gauw je je onder de mensen begeeft ben je dit weer kwijt. Je denkt ‘jij bent te dit’, en ‘ik ben te dat’, je kent het wel, het oordelende stemmetje komt erbij. Daarom verander ik mensen in bomen, dat is mijn beoefening. Het betekent dat ze geaccepteerd worden, precies zoals ze zijn…..” <3


Leermomenten…

Yoga is zoveel meer dan fysiek een serie houdingen uitvoeren. Yoga beoefenen kun je zien als een levenswijze, een pad van bewustwording. Je kunt dat wat je ervaart op de mat vaak rechtstreeks vertalen naar je dagelijks leven. Zo zijn yogahoudingen bijvoorbeeld niet allemaal fijn. Ze kunnen, zeker in het begin, ronduit ongemakkelijk zijn. Soms is het fijnste moment, het moment dat je de houding weer verlaat.

Yoga gaat niet alleen over ontspanning, het dagelijks leven bestaat immers ook niet alleen uit ontspanning. Je hebt kracht nodig in het leven, innerlijke kracht….om dat wat niet gemakkelijk is, toch aan te gaan en je weerstanden bewust te kunnen ervaren.

Niets meer wegstoppen, zijn wie je bent! Van daaruit durf je alles en kun je alles aan, onbevreesd…..

Daarom, vergeet de moeilijke, ongemakkelijke of vervelende houdingen niet. Het zijn de ware leermomenten naar steeds meer vrijheid in je dagelijks leven.

Waar focus jij op?


Adem

Verlies jezelf niet in het verleden, verlies jezelf niet in de toekomst.

Hou jezelf niet gevangen, in gedachten, zorgen of angsten.

Kom in beweging en voel hoe je loopt, hoe je ademt.
Kijk om je heen, zie de blauwe lucht, wolken of grijsheid.

Dit moment is volledig. Ervaar dit moment volledig, voel je adem.

Je hebt in elk moment een keuze, waar is je aandacht?
Wees bewust aanwezig, voel hoe je ademt, leeft…

Zie de bloem en de vergankelijkheid.

Waar je ook gaat….daar ben je.
<3

Retraitedag

Aandacht voor jezelf
Een retraite is een geschenk aan jezelf. Om op te laden, tot rust te komen, inzichten en inspiratie te ontvangen, kortom jezelf ont-dekken. Op een prachtige plek midden in de natuur, in een superluxe Yurt, begeleid ik elk jaar een dagretraite. Je hoeft op een dag als deze niet te socializen, geen prestaties te leveren, je bent hier puur voor jezelf.

We beginnen al vroeg in de morgen met een lange meditatieve yoga/adem/meditatiesessie. De dag ontvouwt zich met een heerlijke organische en vegetarische brunch, zelfreflectie, een vuurritueel en meer……we eindigen de dag met stilte en klank. Ganga Ma zal ons begeleiden met meditatieve helende mantra’s en zacht gitaarspel.

Ook is er ruimte genoeg tussen de sessies voor ‘even helemaal niets’, ‘liggen in het gras’ en/of een wandeling op ‘Stiltegoed’ en de landelijke natuur rondom. Op de begeleiding na, zal deze dag zoveel mogelijk in stilte verlopen. Iedereen is welkom, ervaring niet nodig. Wil je meer informatie of wil je graag deelnemen aan een dag als deze, neem dan contact op. Welkom vanaf 8.30 uur tot 16.30 uur, het programma loopt tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

Wanneer: Zondag 13 juni 2021
Waar: Op buitengoed ‘De Uylenburg’ Noordeindseweg 70 in Delfgauw
www.uylenburg.nl

‘Speak only if it improves upon the silence’~ Mahatma Gandhi

Ervaringen van deelnemers aan eerdere retraitedagen:
…Ik wist niet dat het zoveel met me zou doen….
…Een heerlijke dag, goed verzorgd, gewoon heerlijk, ik kom graag terug de volgende keer….
…De dag heeft nog lang nagewerkt….
…Precies wat ik nodig had, en wat een prachtige plek….
…De stilte viel me mee, maar soms vond ik het even lastig….
…Dit was geweldig, ik voelde zoveel verbinding met iedereen. In verbinding en dan deze rituelen, wow, ik voelde me echt gelukkig, dank je wel voor deze dag.
..

#dagretraite#verdieping#stiltedag#natuur#inspiratiedag#ontdekjezelf#

Magische Momenten en Rituelen….

Op een bepaald moment ontdekte ik steeds meer synchroniteiten, toevalligheden in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld vaak de tijd zien om 11.11 of 14.14 om maar iets te noemen. Het was alsof er tekens werden aangereikt vanuit het universum. Van nature ben ik een nuchter, aards mens, maar ik keek met steeds meer verwondering rond. Voor mij waren/zijn dit wegwijzers, vaak kleine, maar bijna magische momentjes. Ben jij ook op zoek naar meer magie, rituelen en verwondering in je leven?

Alles begint met een duidelijk intentie, de intentie kan bijvoorbeeld zijn dat je verandering naar een bewuster/aandachtiger leven in gang wil zetten en je bent bereid hier iets voor te doen. Kijk niet te ver vooruit, elke dag opnieuw heb je de keuze om even stil te staan bij jezelf. 

De natuur helpt je op dit moment een handje, de herfst is de tijd dat we van nature al meer naar binnen willen keren. Maak voor jezelf een fijn plekje in huis. Zet daar iets neer, je zou het een altaartje kunnen noemen, een klein tafeltje, blad of plankje met daarop bijvoorbeeld een geurtje als een essentiële olie die je verstuift of op je polsen masseert als je jou plekje opzoekt. Gebruik bijvoorbeeld de elementen als symbool voor je attributen, aarde zoals bijvoorbeeld een steen die je gevonden hebt of een kristal, element water in de vorm van een schelp, vuur in de vorm van een kaarsje of lichtje, lucht in de vorm van bijvoorbeeld een veer die je gevonden hebt. Leg je yogamat of meditatiekussen neer (of fijne stoel) en een dekentje. Zo ontstaat vanzelf een bepaald gevoel als je jouw plekje opzoekt.

Steek je lichtje aan met een intentie of affirmatie voor jezelf. Ga er gewoon even zitten of liggen, sluit je ogen, leg je handen op je buik…..Observeer je adem, gewoon zoals die is. Een paar minuutjes is al genoeg.

Doe je dit regelmatig, bijvoorbeeld na het opstaan, of op een ander vast moment van de dag dan kan dit het begin zijn van jouw sadhana (individuele spirituele beoefening) zijn. Na je sadhana kun je het lichtje of kaarsje uitblazen met de intentie dat je het licht doorgeeft aan iemand die het op dit moment goed kan gebruiken. Diegene met een blij gezicht even in gedachten nemen is al genoeg.

Ben jij op zoek naar een bewuster leven, of een volgende stap in je yoga/meditatiebeoefening, neem dan contact op, ik ontmoet je graag en geheel vrijblijvend. <3Bijna Lente

Zomaar een vroege -bijna- lente zondagmorgen….
Tijdens mijn ochtendmeditatie het concert van -voor het eerst dit jaar-, een zingende merel…….
Een stortbui klettert neer…..
Het is inmiddels licht geworden, ik zie dat de tuinstoelen gisteravond door de stormachtige wind 2 meter verderop zijn neergezet.
Tijdens het theezetten, voor het keukenraam een grote zilvermeeuw.
Hij hakt ergens in met zijn krachtige snavel…..in mijn verbeelding een aardappeltje. Later, als hij weggevlogen is, zie ik de lege doppen van een eendenei,
twee glanzend zwarte kraaien pikken de laatste restjes weg…..
“Life as it is” <3

Spiritueel uit de kast komen.

Steeds meer mensen bevinden zich bewust of onbewust in een veranderingsproces, een overgangsfase. Je ziet dan bijvoorbeeld in dat het oude niet meer past, maar vindt het moeilijk om keuzes te maken, je twijfelt, je denkt dat je het niet kan of weet niet meer waar je passie ligt.

Wie ben ik in essentie, wat wil ik eigenlijk….Dit zijn existentiële vragen die op kunnen komen en waar je meestal niet zomaar een antwoord op hebt. Nadenken hierover helpt niet. Gedachten gaan volgens gewoontepatronen, en hoe meer je nadenkt en een antwoord zou willen forceren, hoe meer je vernauwing waar kunt nemen in plaats van ruimte.
Wat kun je doen om meer helderheid te vinden in jezelf?

Belangrijk is verantwoording te nemen voor jezelf. Je zult zelf stappen mogen zetten in een bepaalde richting. De belangrijkste richting hierbij is naar binnen, meer Zelfinzicht ontwikkelen.

Inzicht en creativiteit ontstaat vanuit rust, ruimte, vanuit innerlijke stilte. Creëer je de juiste omstandigheden dan ontstaat Zelfinzicht geleidelijk helemaal vanzelf. Dit is vaak een proces, dat je het yogapad zou kunnen noemen.

Maak (liefst dagelijks) tijd voor yoga/meditatie, begin met 10 minuten per dag, hiermee ontwikkel je innerlijke stilte (ruimte, leegte), en innerlijke kracht. Beter 10 minuten per dag dan een uur per week.

Wandel, (liefst in de natuur) en voel hoe je loopt, bewust van je voeten en benen, gebruik je zintuigen, ruik, voel, kijk. Kijk ook omhoog, naar de lucht, ga eens in het gras liggen, net als toen je nog kind was.

Tijdens je werk of op andere momenten waarop je druk bent, regelmatig de aandacht even naar binnen brengen, observeer je adem, vraag je simpel af, hoe voel ik me nu, observeer, zonder verhaal, zonder oordeel… (Zet bijvoorbeeld een timertje ieder uur). Hoe je je voelt wordt op deze manier daadwerkelijk in het moment waargenomen, herkent. Blijf ruim, open. Alles mag er zijn, het is er toch al……

Ontspan……Het kan confronterend zijn, dit proces terug naar jezelf, je kunt bijvoorbeeld merken hoe vaak je op de automatische piloot staat, maar ook dat is een fase die weer voorbijgaat. Iets wat onbewust is, kun je niet veranderen, het gaat om (her)kennen wat is, bewust worden van jezelf. Zo kun je stap voor stap je authenticiteit (her)vinden.

Blijf vriendelijk voor jezelf, beoefen geweldloosheid naar jezelf en alle levende wezens, dat is de basis. Ont-wikkel jezelf. Neem bijvoorbeeld wekelijkse yogalessen ter inspiratie van thuisbeoefening, of sluit je aan bij een maandelijkse meditatiegroep. Vanuit Stilte en Waarheid ont-wikkel je jezelf en inspireer en motiveer je elkaar tot oefenen (en het hoeven echt niet je vrienden te worden). Lees eens een boek van een spiritueel leraar die je aanspreekt. Ook op deze website vind je misschien inspiratie in mijn schrijfsels<3

Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek!

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

‘Mogen alle wezens in alle werelden gelukkig zijn en vrij, mogen mijn gedachten, woorden en daden een bijdrage leveren aan geluk en vrijheid voor allen’
Met deze mantra in Sanskriet sluiten we de yogales af. Sanskriet is een oude taal uit India, vergelijkbaar met het Latijn bij ons. Sanskriet is ook de taal van yoga. In Sanskriet betekent een woord veel meer dan alleen de letterlijke betekenis. De woorden hebben geen religieuze betekenis. De taal wordt meer verstaan als een expressie van het Universum. De betekenis van deze mantra zou je kunnen zien als een expressie van onze diepe verbinding met alles en iedereen om ons heen. Met al wat leeft.

Dit is een mantra die je elke dag kunt beoefenen.

Met mantra chanten verhoog je de trilling van je hele wezen. Je doet dit voor jezelf om stilte, innerlijke kracht en rust te ervaren, maar je straalt dit ook naar buiten uit, naar de wereld om je heen. Als je samen zingt of chant met anderen dan is dit nog vele malen krachtiger. Negatieve emoties zoals boosheid, frustratie, schuld, schaamte of angst kunnen met mantra worden getransformeerd.

Deze mantra herinnert ons er ook aan dat er geen blijvend geluk kan worden gevonden, zolang er vrijheid ontnomen wordt van anderen (alle levende wezens). Als we uitspreken dat we willen dat alle levende wezens vrij en gelukkig mogen zijn, dan zullen we onszelf dat mogen afvragen bij alles wat we doen in ons dagelijks leven.

Hoe leven we, wat eten we, wat kopen we, wat zeggen we, wat denken we…….

Actie, reactie, oorzaak en gevolg, in yoga wordt dit karma genoemd. We chanten deze mantra aan het einde van de les, om ons steeds opnieuw te herinneren aan die diepe verbinding met alles wat leeft om ons heen. Het is een voort-durende en geen gemakkelijke oefening, bewust zijn van het gevolg van elke handeling en aan wat eraan vooraf ging.

https://soundcloud.com/marjoleine-diemel/lokah-samastah-sukhino-bhavantu

OM, Shanti, Shanti, Shanti <3