Yoga

Nog steeds heerst het idee dat je geen yoga kunt beoefenen als je niet lenig bent, niet slank bent, niet jong bent…ik wil zo dat graag ontkrachten.
Yoga gaat over naar binnen keren en dat doe je door het lichaam te gebruiken als ingang, te voelen en er met aandacht te zijn.
Alle mooie yogabeelden die je voorbij ziet komen op social media of in boekjes zijn prachtig maar hebben niets te maken met waar yoga werkelijk over gaat.

Waar het wel over gaat is jezelf ont-dekken. Let op het streepje tussen het woord. Ont-dekken, laten gaan wat niet meer nodig is. Oud zeer, overtuigingen, spijt, schuld, schaamte, onrust, niet blij zijn met jezelf, piekeren. Dit geeft onrust, spanning, onvrede en bevindt zich allemaal in ons lichaam en dat vraagt om beweging.
Ruimte maken in het lichaam en de adem, door met aandacht te bewegen en je adem te gebruiken als dragende kracht…..dit geeft ruimte in hoofd en in hart. Innerlijke rust, stilte, vrede.

Bewust ademen geeft meer vitaliteit, ademoefeningen laten grenzen verruimen en ruimen op wat niet meer nodig is, niet binnen een week, maar stap voor stap.
Het duurde immers ook een tijdje om dit alles op te bouwen en je ervan bewust te worden.
Yoga gaat over jou, over mij, over verbinding (yoga). Over je plek hier, nu, in dit leven, in dit lichaam.

Je hoeft niets te kunnen om te beginnen, adem, laat gaan en begin met oefenen, 10 minuutjes per dag, het zal je lichaam en geest zo verruimen. Leeftijd speelt ook geen rol, net zoals je lichaamsbouw.
Begin vandaag, begin nu. Ont-span.

Heb je hier wat hulp bij nodig, zoek een ervaren leraar, neem gerust contact op, je bent welkom, prive, online of in een kleine groep!