Yoga

Wat is Yoga?
Je kunt veel woorden gebruiken om yoga te omschrijven, het gaat echter om het ervaren. Pas dan kun je voelen wat yoga voor jou betekent, en ook dat gevoel verandert. Yoga beoefenen is een proces, een transformerende reis van doen….. naar Zijn. Yoga vraagt om geduld, liefde en toewijding. Hoe vaker je oefent, hoe meer je de waarde van yoga leert kennen naast de mat, in je dagelijks leven.

Het woord yoga betekent letterlijk juk/verbinding. Verbinding met je lichaam, met jezelf, met je bron. Yoga gaat over mens-zijn. Yoga beoefenen is een manier om jezelf ten diepste te ont-dekken. Het beoefenen van yoga bestaat uit verschillende aspecten, zoals o.a. het beoefenen van asana’s (aandachtig zijn in houding-beweging), pranayama (adem/energie oefeningen), verstillen, zelfreflectie en meditatiebeoefening (zitten in aandacht).

Kenmerkend voor yoga is het bewuste gebruik van de adem tijdens deze oefeningen. Hierdoor maak je van binnenuit ruimte. Daarmee onderzoek je wat je in de houding blokkeert of wat je in jezelf mag versterken. Dit is niet alleen een fysiek proces, het brengt je ook bij dieper liggende emoties en maakt je bewust van je algehele mentale conditie.

Yoga brengt je dat wat je het meest nodig hebt. Of dat nu gaat om het ontwikkelen van meer innerlijke vrede, ontspanning, een gezond en sterk lichaam, meer zelfvertrouwen, innerlijke kracht, of een dieper inzicht in wie jij bent en andere levensvragen….

*De yogalessen die ik verzorg zijn toegankelijk en verdiepend. Prestatie is niet nodig. Het gaat er niet om hoe diep of hoe ver je in een houding komt, maar wat je voelt en tegenkomt onderweg. Zijn met wat is, in elk moment. De adem als dragende kracht in elke beweging, waardoor verstilling en meditatieve aandacht ontstaat. Meditatieve aandacht ontwikkelen wordt ook wel mindfulnessbeoefening genoemd in andere tradities. Wil je kennismaken met yoga en mijn manier van lesgeven ervaren, neem dan contact op.

#Saswitha#Kashmir#Hatha#Kundalini#AYP#Meditatie#Pranayama#Chakrafilosofie#Chakrapsychologie#Leven in aandacht#TantrischeTradities#