Yoga Nidra

Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is een oude en krachtige techniek uit de tantra’s, waarin je leert heel bewust te ontspannen.

Yoga Nidra is een systematische methode (wetenschappelijk bewezen) om volledige ontspanning teweeg te brengen. De term yoga nidra is afkomstig van twee Sanskriet woorden, ‘yoga’, wat betekent samenvoegen of verbinding en ‘nidra’, dat slaap betekent.

Tijdens yoga nidra beoefening lijk je te slapen maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn.

In yoga nidra is het bewustzijn in een staat tussen waken en slapen. In deze staat is de geest uitzonderlijk ontvankelijk.

Waarom zou je Yoga Nidra beoefenen?
Naast de alledaagse indrukken, zijn er dieper gewortelde impressies die yogi’s samskara noemen. Je kunt bijvoorbeeld een samskara hebben van een traumatische gebeurtenis in je jeugd. Samskara’s van dergelijke negatieve ervaringen zou je kunnen zien als de bron van alle stress, ziekte en ongemak. Om dit soort indrukken kwijt te raken, is het belangrijk dat je je ontspant, écht ontspant. Vaak denken we dat op de bank zitten, een wijntje drinken, film kijken of op je telefoon scrollen ontspanning oplevert maar dat is niet waar. Dat zou je op zijn best afleiding of verdoving kunnen noemen.
Yoga Nidra werkt transformerend, is écht diep ontspannend, bevrijdend en zelfhelend.

Wat doen we op de Yoga Nidra XL avonden?
We beginnen met een paar eenvoudige adem en ontspanningsoefeningen en daarna mag je heerlijk gaan liggen en het je zo comfortabel mogelijk maken.
Met gesloten ogen luister je naar mijn stem. Tijdens de yoga nidra sessie word je op een systematische manier tot ontspanning gebracht. Je ervaart een diepe ontspanning op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Ontdek zelf de helende ruimte tussen waken en slapen.

De 8 stappen van Yoga Nidra op een rij:
De zintuigen tot rust brengen
Je sankalpa (besluit of intentie) zetten
Je bewustzijn door het lichaam bewegen
Je in- en uitademing volgen
Het ervaren van diverse lichamelijke sensaties
Korte visualisaties
Herhaling van je sankalpa
Langzaam terugkomen in het hier en nu

Hierna is er ruimte voor een kopje thee.

3 voordelen van Yoga Nidra
*Beter slapen. Doordat je tijdens deze yogastijl bewust bezig bent met ontspanning, val je ’s avonds ook sneller in slaap en is je slaapkwaliteit beter.
*Minder stress. Tijdens Yoga Nidra leer je om bewust en echt te ontspannen. …
*Meer toegang tot je creatieve vermogen….

Na aanmelding ben je van harte welkom om mee te doen. Draag comfortabele kleding die nergens knelt. Matten, kussens en dekens zijn aanwezig, wil je je eigen materiaal meebrengen is dat natuurlijk prima.

De eerstvolgende Yoga Nidra XL is op woensdag 19 april om 20.00 uur.

Tarief voor wie hier geen yogalessen volgt is €12,50.
Volg je hier wekelijk yogalessen dan kun je natuurlijk je yogaleskaartje gebruiken en deze les ook eventueel als inhaalles gebruiken.

Je vind ook verschillende yoga nidra sessies op Yoga@Home (zie menu)

Bron; Satyananda Saraswati, grondlegger van yoga nidra.