Herfst

Tijd voor wat meer verdieping. In de herfst hebben de yoga/meditatielessen ‘ bij Marjoleine’ als thema, de chakra’s. Hoe je in het leven staat, de wereld beziet, hoe je je voelt, denkt en handelt heeft te maken met je energiesysteem. Chakra’s zijn simpel gezegd energiepunten die ervoor zorgen dat de levensenergie stroomt in alle richtingen, dat je bewust bent.

De geschiedenis en oorsprong van de Chakrawijsheden, onderdeel van de Tantrische tradities ligt verborgen in een mistig en ver verleden. Het chakrasysteem beter leren kennen kan je meer inzicht geven in de connectie tussen je lichaam, je denken en je emoties.

Meer inzicht in de meest belangrijke chakra’s (bewustzijnsniveaus) geeft dan ook mogelijkheden tot verruiming van bewustzijn en verandering in je gewoontepatronen. Wat niet bewust is, kun je immers ook niet veranderen.

Er wordt gezegd dat de kracht van zelf-transformatie, een helder bewustzijn en vreugde slapend aanwezig is in eerste chakra. Deze krachtige energie wordt kundalini genoemd, en wordt vaak afgebeeld als een slapende slang. Een bijzondere slang, want eenmaal ontwaakt beweegt de energie zich omhoog door de wervelkolom. Onderweg opent de energie dimensies en mogelijkheden in ieder chakrabewustzijn. Dit is de weg naar een kosmisch bewustzijn of zelf-realisatie. 

De weg door de chakra’s is de weg van moed,
de weg van innerlijke kracht, 
de weg van bij jezelf kunnen blijven. 
De weg van aandacht, van liefde,
voor jezelf en iedereen om je heen.

We gaan oefenen en ervaren, zou je meer in willen gaan op jouw persoonlijke reis, maak dan een afspraak voor een privégesprek. Welkom! <3

Het pad van Yoga

Yoga beoefenen is een weg naar binnen.
Het pad begint vaak na een wake-up call. Het mag vanaf nu een beetje anders, wat meer met aandacht voor mezelf.
En zo begint Yoga…

Stapje voor stapje ont-wikkelen we onszelf op alle lagen, in alle dimensies.
Wie ben ik en waar kies ik voor?
Het lichaam geeft aanwijzingen, je leert het beter verstaan door ernaar te luisteren.
Stukje bij beetje jezelf beter leren kennen in die stukjes waar je jezelf een beetje was kwijtgeraakt of die nog onbewust zijn.
Ieder op zijn eigen wijze, zo staan we allemaal met een net iets ander perspectief in dit leven, en in de yogales,
we kijken als het ware door onze eigen bril van de ervaringen die we in het verleden hebben opgedaan.

Wat niet vergeten mag worden is dat we, als we die weg naar binnen korter of langer hebben gevolgd, er ook weer een weg naar buiten is.
Je gaat dat wat je op de yogamat ervaart langzaam maar zeker toepassen in de wereld om je heen.
Je gaat misschien nog duidelijker voelen, wat past me op dit moment en waar zeg ik nee tegen of misschien…..
Je leven wordt daardoor overzichtelijker, meer innerlijke ruimte of innerlijke stilte wordt ervaren.

Oefenen wordt langzaam maar zeker geïntegreerd in je dagelijks bestaan,
het dagelijks leven als oefenterrein
Een spel met uitdagingen en mogelijkheden inplaats van problemen….
Je leven wordt als rijker, voller ervaren
omdat je meer opmerkt,
bewuster bent.
Je intuïtie krachtiger,
je verstaat die innerlijke kracht beter,
bent meer in verbinding met alles wat leeft.
Kortom meer aandacht en liefde in je leven.
Dat is wat Yoga beoefenen kan brengen,
en meer……<3

To be or not to be….

Hoe beweeg jij door het leven?

Heb je het gevoel dat je steeds in de doe-stand staat, dat je erg veel moet van jezelf?

Neem regelmatig even een adempauze, bijvoorbeeld nu.
Kom rechtop zitten, adem rustig, zacht en ruim in, alsof je aan een heerlijk geurende roos ruikt. Adem rustig en wat langzamer uit, door je neus. Herhaal dit een aantal keer. Sluit misschien even je ogen.

Zo simpel kan het zijn…jezelf ont- moeten en even her- inneren. <3

Als geen ander weet ik hoe het is om in de modus te zitten van veel druk voelen uit je omgeving, presteren en je laten leiden door alles wat om je heen gebeurt.

Geloof je me als ik zeg dat dit echt anders kan?
Het is echt niet altijd gemakkelijk om jezelf te ont-moeten. Daar is moed voor nodig. Het kan best confronterend zijn om op te merken dat je niet zoveel contact meer hebt gehad met jezelf en je lijf de laatste tijd, dat je niet zoveel meer voelt. Ja pijntjes en ongemak, of een algeheel gevoel van niet lekker in je vel zitten.
Wat doe je dan?
Netflixen….weer een vakantie, eten, drinken, afleiding zoeken….dat kan natuurlijk heerlijk, gezellig en lekker zijn maar op de lange duur gaat het niets opleveren, hooguit wat afleiding of verdoving. Onze samenleving lijkt te draaien om doen, spullen, steeds meer en verdoving door middel van niet gezond eten, drinken en beeldschermen.

Terug naar jezelf, simpeler leven en ontspullen helpt wel…. terug naar de natuurlijke, de echte jij. Niets erbij, maar laten gaan wat niet meer nodig is. Gezondere keuzes maken, niet omdat het moet, maar omdat je daadwerkelijk gaat voelen en innerlijk weet wat bij je past. Yoga en meditatie beoefenen kan je terugbrengen naar wie jij werkelijk bent. Als yoga/meditatiedocent begeleid ik je hierin graag en weet dat de weg terug naar jezelf lichter wordt naarmate je de aandacht leert verplaatsen, bewuster wordt van je adem, je lichaam en hoe je in het leven staat. Hier en nu. Van onbewust naar bewust. Van doen naar Zijn…

Yoga is geen quick fix, het is een rust en ruimte gevend pad, een inspirerende en helende weg naar jezelf en iedereen om je heen…..het is aan jou om dit zelf te ontdekken. <3

Aan Zee

Zitten aan zee……
beetje staren naar de golven en de fantastische wolkenluchten.
Keek je richting zee,
zag je een blauwe lucht met vriendelijk ogende witte wolken,
richting land zag je grote donkere wolken
die best dreigend overkwamen.
Allebei op exact hetzelfde moment.

Het is maar net waar je de aandacht op richt en door welke bril je kijkt.
Energie volgt de aandacht…..
<3

Yoga in de Boomgaard

In het licht van de avond of de ochtendzon
schapen die toekijken
zomer, buiten
geluid van de koekoek, en
zachte stemmen van wandelaars
briesje langs je huid
Verbinding, houding,
lichaam, adem
hier, nu
Yoga in de Boomgaard
Meditatief, van doen naar……
Zijn

Wil je ook eens meedoen?
Welkom!

Zie ook Yoga Buiten

Kleine impressie
Innerlijke Stilte

Wat is dat eigenlijk?

Innerlijke Stilte is niet afhankelijk van de afwezigheid van geluid…….of zelfs van gedachten. Je hoeft er ook niet voor in bepaalde yogahoudingen te zitten.

Innerlijke Stilte of het Oneindige gaat vooraf aan alles. Het is aanwezig in alles en iedereen. Als een diepe tevredenheid……als rust….ruimte….

En toch ervaren we het vaak anders, het denken overheerst. Het overal iets van vinden, positief dan wel negatief, het ‘heilige moeten’ van onszelf, druk voelen van de omgeving, noem maar op. Het hoofd regeert. Dat kost energie, we lopen er als een batterij op leeg. We voelen ons afgescheiden en Innerlijke Stilte lijkt ver weg.

Yoga/meditatie beoefenen brengt het denken tot rust en leert ons stap voor stap steeds langer ‘bewust’ in de diepe ervaring van Innerlijke Stilte of het Oneindige verblijven.

Vol-ledig Zijn, in alle omstandigheden, alles mag er zijn, jij mag er helemaal zijn.
Het blijft een doorgaande oefening….<3

Zonnekracht

ZONNEKRACHT in 21 dagen. De winter uit je lijf door een ritueel wat je fysiek en mentaal een flinke oppepper geeft.

Fijn om ieder jaar rond deze tijd een ritueel aan te gaan en door te geven in de yogalessen. Zo’n ritueel is bijvoorbeeld 21 dagen ‘Surya Namaskar’. Letterlijk betekent ‘Surya Namaskar ‘ eerbiedige buiging naar de zon’. Een serie van 12 houdingen, vloeiend achter elkaar uitgevoerd, zo langzaam of snel als voor jou goed aanvoelt. Elke ochtend na het opstaan, voor je ontbijt.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat ik ieder jaar weer verrast ben door de kracht en energie die het me oplevert. Doe je mee? Deze periode van het jaar is bij uitstek geschikt, elke dag een beetje meer licht, een beetje meer energie, meer kracht.

Je intentie kun je extra kracht bijzetten door met je gezicht naar het oosten te gaan staan. Dankbaarheid te voelen voor het licht en de warmte van de zon, zonder zon zou er immers niets zijn…..

De zonnegroet is goed voor iedereen (uitzondering blessures), de serie verwarmt je van binnen, geeft je kracht, energie en je gebruikt honderden spieren groot en klein in je lichaam. Ook houdt de zonnegroet je wervelkolom soepel.

Je kunt deze serie een aantal keer vloeiend achter elkaar uitvoeren b.v. vier keer, zes keer of twaalf keer, maar let op, wat je je voorneemt, daar houdt je je aan. Het gaat er natuurlijk ook om dat je de afspraak die je met jezelf maakt kunt volbrengen. Kies dus wijs.

Sla je een dag over dan mag je weer bij dag één beginnen, anders is het geen 21 dagen ritueel. Komt het een keer voor dat je ziek bent dan mag je het bij hoge uitzondering bij één keer op die dag laten 😉

PS. Je kunt natuurlijk ook je eigen variatie op de zonnegroet maken, heb je hierbij begeleiding nodig, welkom. <3

Inspiratie en nieuwe paden…

(Intussen zijn de live-lessen weer hervat….)
Yoga leven en delen is mijn leven op dit moment, als dat niet kan met deelnemers om me heen (lock-down) dan ontstaan er andere paden. Dat gebeurt gewoon hoor en daar ben ik dankbaar voor.

De inspiratie komt binnen en wordt gedownload, wie weet hangt het ergens in de lucht, de energie is erg hoog op dit moment. Ik hoop niet dat dat zweverig klinkt. Volgens mij sta ik vrij stevig met beide voeten in de Nederlandse klei, niet ondanks maar dankzij yoga.

Omdat er nu geen groepsles gegeven kan worden, ben ik wederom bezig met het produceren van online audiolessen, Yoga@Home voor de derde of de vierde keer in twee jaar, want dit is natuurlijk niet de eerste keer (hopelijk wel de laatste).

Anders is dat de sessies nu op de website zijn geplaatst, het is super dat dit allemaal kan tegenwoordig. En dat het me lukt, terwijl ik verre van technisch aangelegd ben. Het wiel wordt altijd weer opnieuw uitgevonden ipv hulp vragen, daar leer ik van en vind ik gewoon leuk 😀

Terwijl ik bezig ben met het opnemen en het creatief en mooi vormgeven, komt er steeds meer inspiratie binnen. Zo ontstaan er meer en meer ideeën.

Natuurlijk ben ik veel liever in echt contact maar toch, er is ook ruimte voor iets anders en ernaast. Zo ontstaat verandering en transformatie in de manier waarop alles vormgeven wordt. Vernieuwing en verruiming.

Zo is Yoga@Home een nieuw concept geworden. De sessies blijven op de website en zijn beschikbaar voor iedereen die thuis yoga wil beoefenen onder begeleiding.

Dat is ondanks alles het mooie van deze gedwongen pauzes waar we met zijn allen in verzeild zijn geraakt. We worden uit onze gewoonten en patronen gehaald, keer op keer……

Steeds weer bezinnen op ‘wat nu’……..niet leuk misschien, maar het nodigt uit en stimuleert ons allemaal om op zoek te gaan naar nieuwe paden. <3

Gayatri

Gayatri mantra is een van de oudste mantra’s. Duizenden jaren oud. De tekst is in het Sanskriet, een oude taal uit India, een beetje te vergelijken met het Latijn bij ons. Elke klank heeft een vibratie, een helende trilling.
Letterlijk kun je de mantra bijna niet vertalen maar je kunt hem misschien wel voelen, als je chant, reciteert, zingt of luistert in de stilte van jezelf….

OM BHUR BHUVA SVAH
TAT SAVITURVARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHYO YO NAH PRACHODAYAT

De Gayatri is een universeel gebed dat niet vraagt om barmhartigheid of vergeving, maar dat vraagt om een helder verstand, zodat de werkelijkheid zonder vervorming hierin weerspiegeld kan worden.
Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloedt het fysieke lichaam,
zuivert het emotionele lichaam en brengt je bij je hartsgevoel.
Het is een mantra voor vrede en wijsheid voor iedereen.

De tekst is altijd precies hetzelfde, de melodie verschilt. Hieronder ‘Gayatri mantra’.

Vindavan

Sluit je ogen, luister en geniet, mantra is een prachtige vorm van meditatie….we zijn in een periode van het jaar dat we gemakkelijker toegang hebben tot de innerlijke stilte en daar ook meer behoefte aan hebben. Luister naar je gevoel, zie dat ook de natuur zich teruggetrokken heeft in zichzelf, misschien besef je het niet elke dag, maar we zijn een onderdeel van….

Met deze intuïtief geschilderde Gayatri mandala (Savitur, dat waaruit het licht, het leven geboren wordt) wens ik je mooie kerstdagen en een nieuw jaar vol lichtpuntjes en sprankelende energie.

Namasté <3

Jezelf Zijn

Zoals kleine Oscar op zijn stepje de wereld om hem heen aan het ontdekken is, zo kunnen wij als volwassenen op een bepaald moment gaan beseffen dat we onszelf een beetje zijn kwijtgeraakt in diezelfde wereld vol verleidingen en prikkels.

Echt zijn is voor een puur en onschuldig kind heel vanzelfsprekend, als we opgroeien krijgen we hier moeite mee. We gaan ons aanpassen aan wat we denken dat van ons verwacht wordt. We willen anderen niet teleur stellen. Zo laten we ons vaak leiden door onze gedachten, verwachtingen, herinneringen en overtuigingen (heel kort gezegd). We laten ons zelfs leiden door onze gedachten over wat anderen misschien zouden denken……..laat dit eens op je inwerken.

Dit kost heel veel energie, we raken vermoeid en chronische stress is maar een klein stapje verder. We laten ons leiden door onze omstandigheden, in plaats van de keuzes te maken die echt bij ons passen.

Wil jij meer inzicht in jezelf ont-wikkelen? Leven vanuit je echte ware Zelf? De weg van bewuste stappen zetten naar een meer vervullend leven.

Yoga/Meditatie beoefening kan jou hierbij ondersteunen.

Door middel van yoga/meditatielessen maar ook op de maandelijkse satsangavonden komen we samen in stilte en waarheid (satsang). Je ontvangt en oefent hier krachtige technieken om steeds meer jezelf te kunnen zijn in alle omstandigheden. We beginnen deze avonden met een inspirerend thema. Welkom!

Zoek je persoonlijke begeleiding, ik ontmoet je graag. <3