Inspiratie en nieuwe paden…

Het is vandaag 4 januari en er is mede door wederom een lock-down genoeg ruimte om volledig op te gaan in het yogaproces van het leven. Yoga leven en delen is mijn leven op dit moment, als dat niet kan met deelnemers om me heen dan ontstaan er andere paden. Dat gebeurt gewoon hoor en daar ben ik dankbaar voor.

De inspiratie komt binnen en wordt gedownload, wie weet hangt het ergens in de lucht, de energie is erg hoog op dit moment. Ik hoop niet dat dat zweverig klinkt. Volgens mij sta ik vrij stevig met beide voeten in de Nederlandse klei, niet ondanks maar dankzij yoga.

Omdat er nu geen groepsles gegeven kan worden, ben ik wederom bezig met het produceren van online audiolessen, Yoga@Home voor de derde of de vierde keer in twee jaar, want dit is natuurlijk niet de eerste keer (hopelijk wel de laatste).

Anders is dat de sessies nu op de website zijn geplaatst, het is super dat dit allemaal kan tegenwoordig. En dat het me lukt, terwijl ik niet technisch ben. Het wiel wordt altijd weer opnieuw uitgevonden ipv hulp vragen, daar leer ik van en vind ik gewoon leuk ūüėÄ

Terwijl ik bezig ben met het opnemen en het creatief en mooi vormgeven, komt er steeds meer inspiratie binnen. Zo ontstaan er meer en meer idee√ęn.

Natuurlijk ben ik veel liever in echt contact maar toch, er is ook ruimte voor iets anders en ernaast. Zo ontstaat verandering en transformatie in de manier waarop alles vormgeven wordt. Vernieuwing en verruiming.

Zo is Yoga@Home een nieuw concept geworden. De sessies blijven op de website en zijn beschikbaar voor iedereen die thuis yoga wil beoefenen onder begeleiding.

Dat is ondanks alles het mooie van deze gedwongen pauzes waar we met zijn allen in verzeild zijn geraakt. We worden uit onze gewoonten en patronen gehaald, keer op keer……

Steeds weer bezinnen op ‘wat nu’‚Ķ‚Ķ..niet leuk misschien, maar het nodigt uit en stimuleert ons allemaal om op zoek te gaan naar nieuwe paden.

Gayatri

Gayatri mantra is een van de oudste mantra’s. Duizenden jaren oud. De tekst is in het Sanskriet, een oude taal uit India, een beetje te vergelijken met het Latijn bij ons. Elke klank heeft een vibratie, een helende trilling.
Letterlijk kun je de mantra bijna niet vertalen maar je kunt hem misschien wel voelen, als je chant, reciteert, zingt of luistert in de stilte van jezelf….

OM BHUR BHUVA SVAH
TAT SAVITURVARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHYO YO NAH PRACHODAYAT

De Gayatri is een universeel gebed dat niet vraagt om barmhartigheid of vergeving, maar dat vraagt om een helder verstand, zodat de werkelijkheid zonder vervorming hierin weerspiegeld kan worden.
Het zingen van de Gayatri Mantra be√Įnvloedt het fysieke lichaam,
zuivert het emotionele lichaam en brengt je bij je hartsgevoel.
Het is een mantra voor vrede en wijsheid voor iedereen.

De tekst is altijd precies hetzelfde, de melodie verschilt. Hieronder paar heel verschillende uitvoeringen van ‘Gayatri mantra‚Äô:

Vindavan

Deva Premal

Sluit je ogen, luister en geniet, mantra is een prachtige vorm van meditatie‚Ķ.we zijn in een periode van het jaar dat we gemakkelijker toegang hebben tot de innerlijke stilte en daar ook meer behoefte aan hebben. Luister naar je gevoel, zie dat ook de natuur zich teruggetrokken heeft in zichzelf, we zijn een onderdeel van….

Met deze intu√Įtief geschilderde Gayatri mandala (Savitur, dat waaruit het licht, het leven geboren wordt) wens ik je mooie kerstdagen en een nieuw jaar vol lichtpuntjes en sprankelende energie.

Namasté <3

Jezelf Zijn

Zoals kleine Oscar op zijn stepje de wereld om hem heen aan het ontdekken is, zo kunnen wij als volwassenen op een bepaald moment gaan beseffen dat we onszelf een beetje zijn kwijtgeraakt in diezelfde wereld vol verleidingen en prikkels.

Echt zijn is voor een puur en onschuldig kind heel vanzelfsprekend, als we opgroeien krijgen we hier moeite mee. We gaan ons aanpassen aan wat we denken dat van ons verwacht wordt. We willen anderen niet teleur stellen. Zo laten we ons vaak leiden door onze gedachten, verwachtingen, herinneringen en overtuigingen (heel kort gezegd). We laten ons zelfs leiden door onze gedachten over wat anderen misschien zouden denken……..laat dit eens op je inwerken.

Dit kost ons veel energie, we raken vermoeid en chronische stress is maar een klein stapje verder. We laten ons leiden door onze omstandigheden, in plaats van de keuzes te maken die echt bij ons passen.

Wil jij meer inzicht in jezelf ont-wikkelen? Leven vanuit je echte ware Zelf? De weg van bewuste stappen zetten naar een meer vervullend leven.

Yoga/Meditatie beoefening kan jou hierbij ondersteunen.

Door middel van yoga/meditatielessen maar ook op de maandelijkse satsangavonden komen we samen in stilte en waarheid (satsang). Je ontvangt en oefent hier krachtige technieken om steeds meer jezelf te kunnen zijn in alle omstandigheden. We beginnen deze avonden met een inspirerend thema. Welkom!

Zoek je persoonlijke begeleiding, neem dan contact op.

Bewust-Zijn

‘Bewuster worden’
betekent ‘liefdevoller worden’,
meer in verbinding zijn.
Het betekent eigenlijk ‘meer liefde’ worden
want liefde is wat we echt zijn.
‘Bewuster worden’
betekent dus ‘meer jezelf worden’.
En ‘meer jezelf worden’ betekent
‘meer in verbinding zijn’.

Het enige wat nodig is om weer meer in verbinding te zijn is om ons te bevrijden van de door angst en boosheid geconditioneerde reactiepatronen. Waar angst en boosheid zijn kan geen liefde zijn.
Jouw opdracht is daarom niet om meer te leren beminnen maar om je reactiviteit meer en meer te ontleren. Door teveel in de overlevingsmodus te leven schieten we vaak zo snel in onze reactiepatronen en dus uit verbinding. Zo vergeten we meer en meer wie we echt zijn.
We hebben vaak ook zelf geleden onder gebrek aan liefde en dat is soms zelfs traumatisch, vooral als kind. Maar als we weer willen worden wie we echt zijn is het essentieel om ons hart weer te leren openen en ook open te houden als anderen in hun defensiepatronen verzeild geraken.

~Sri Prem

Yoga buiten

Tijdens de yogasessies buiten nemen we ruim de tijd om ons te verbinden met dat wat is… verstillen, voelen, ervaren. De natuur als metafoor voor onze beoefening.

In het begin kan het een echte uitdaging zijn om de aandacht bij jezelf te houden, want er is meer afleiding buiten. En dan, soms plotseling en vaker geleidelijk kun je een ongekende ruimte ervaren, deze kan zich steeds meer verdiepen, naarmate je vaker yoga beoefent.

De volledige ervaring van diep luisteren bijvoorbeeld. Er is veel te beluisteren buiten in de natuur. Diep luisteren geeft een compleet andere beleving. Luisteren zonder benoemen, zonder oordeel, zonder mening, zonder analyse, zonder weerstand….helemaal open en ontvankelijk, laat het binnenkomen, niets doen,…..zijn in de ervaring van het luisteren.

Als yogadocent neem ik je mee in de beleving, via je lichaam, door je zintuigen, je gevoelens en emoties, je adem, je energie, steeds dieper, steeds verder. Hoe ver kun jij gaan?

Ieder moment is anders, een complete en nieuwe ervaring, sta jij daar wel eens bij stil?

Wil je ook eens een les buiten meedoen, de volledigheid van ZIJN steeds meer ervaren?

Je bent van harte welkom bij zomers weer, in de boomgaard hier vlakbij aan de Dwarskade, of op het zuiderstrand in Den Haag op de zondagmorgen. Stuur me een appje of bel 06-29540991 je bent van harte welkom!

Yoga in de boomgaard, vlakbij de Dobbeplas op privéterrein (monumentale boerderij)


Symboliek

Ze zat tussen wat spulletjes die weg mochten, in de achtertuin onder de overkapping bij mijn ouders. Ik ging naar huis en zag haar zitten, ze keek me enigszins wanhopig aan. Ach, Simpeltje‚Ķ.dacht ik. Simpeltje wordt weggedaan?!! Ik liep het tuinhek uit, realiseerde me dat ik mijn paraplu vergeten was en ik zou nog even de vuilcontainer aan de weg zetten. Ik liep weer terug het hek in, Simpeltje zat daar en keek me aan. Ze raakte mijn hart, ik pakte haar op en liep naar binnen. “Waarom zit Simpeltje daar”, vroeg ik.
Ja, ik heb zoveel spullen, ben aan het opruimen zei mam. Wat moet ik er toch allemaal mee…..Ach….zei ik….ja…..zei zij weifelend…. zal ik haar weer binnenhalen. Nee hoorde ik mezelf zeggen, ik neem haar wel mee naar huis.
Ik, degene die geen spullen erbij wil, die het liefst ontspult en echt geen liefhebber van poppen is…

Ik nam haar mee en liep naar huis, heb voorzichtig haar gezichtje van porselein en sprieterige haartjes gewassen en nu zit ze in een hoekje op mijn werktafel.
Natuurlijk vroeg ik mezelf af waarom Simpeltje me zo raakte op dat moment.
Simpeltje is HET SYMBOOL voor mij van een lange periode van zo’n jaar of 25 in het leven van mijn moeder en mij. Een periode dat we creatief bezig waren, elfachtige wezens en poppen boetseerden, en later stonden we samen op beurzen met de creaties die ik vormgaf.

Teddyberen, honden, hazen, ze kwamen uit mijn hoofd, hart en handen en zagen eruit of ze al een lang leven achter de rug hadden. Verzamelaars zeiden dat mijn werk een ziel had en dat ze er daarom op vielen. Mam ging altijd enthousiast mee, zorgde voor de gezellige praatjes en de koffie. Ze maakte ook liefdevol mooie stoffen tasjes om de creaties in te verpakken.

Simpeltje is simpelweg HET SYMBOOL voor deze periode.
Bedankt mam voor dit lieve symbool vol mooie herinneringen. <3

Yantra en heilige geometrie

Wat is een yantra?
Een yantra is een vierkante geometrische figuur. Deze wordt getekend en geschilderd in een vast patroon, waarbij je eventueel een bijbehorende mantra kunt herhalen. Het tekenen en schilderen van het geometrische symbool gebeurt van buiten naar binnen en is een praktische vorm van meditatie, waarbij je steeds meer verstilt. Ook dit is een vorm van yoga, hoewel niet zo bekend in het westen.

Er zijn yantra’s van bijvoorbeeld chakra’s, goden, godinnen en planeten. Deze symbolen staan voor eigenschappen, patronen en kwaliteiten die we in onszelf kunnen leren herkennen en versterken.

Los van de chakra’s, tantrische goden en godinnen en vedische planeten kun je het werken met yantra’s en geometrische patronen en kleuren ook gewoon zien als een rustgevende en enigszins uitdagende creatieve bezigheid.

Wil je jezelf verdiepen in deze beoefening dan kun je contact opnemen voor meer informatie. Ik begeleid je graag in privélessen of in een kleine groep.

Een yantra maken is een innerlijke reis. Het vraagt focus en discipline en laat je op verrassende wijze kennis maken met jezelf. Persoonlijk beoefen ik deze technieken meer dan 10 jaar en ik zie elke yantra als een persoonlijke innerlijke reis. Door middel van concentratie en focus naar steeds meer innerlijke stilte en zelf-inzicht.

Heb je interesse in een speciaal voor jou, door mij geschilderde ‘Yantra’ of ander geometrisch symbool zoals bijvoorbeeld ‘Flower of Life’, dan kan dat ook. Elk symbool draagt een specifieke energie met zich mee, die jou helpt her-inneren…..Ik vervaardig alle symbolen met aandacht en liefde in elke penseelstreek.

Matangi-Yantra is geschilderd met gouache op khadi papier, dit is handgeschept papier uit India. Het papier is gemaakt van katoenvezels (lompen), heeft een unieke uitstraling en mooie snijranden.

Matangi Yantra geeft innerlijke kracht op het gebied van studeren, communicatie, creativiteit, fijne kunsten en muziek….

#mantra #yantra #workshop #schilderen #yoga #meditatie #sadhana

Visie

Januari 2021, begin van een nieuw jaar en een nieuwe tijd…….
Een overgangsfase zo lijkt het. Alsof we in een cocon zitten en afwachten…. zoals een rups langzaam transformeert naar vlinder…..

Tijd om onszelf eens onder de loep te nemen met het cre√ęren van een zogenoemd Vision Board, het wordt ook wel manifesteren genoemd. Als je hier sceptisch over bent dan kun je je laten verrassen door wat ontstaat. Het werkt echt, je maakt onbewuste sluimerende stukjes in jezelf wakker en het is een manier om je richting aan te geven.

Je hebt nodig: een stapeltje oude tijdschriften die je aanspreken, een stevig stuk papier in A3 formaat, een plakstift of hobbylijm en een schaar.

Werkwijze: Maak er een mooi ritueel van, sta eerst even stil bij jezelf in een meditatie of maak een meditatieve wandeling -alleen- waarbij je je afvraagt waar je zou willen staan over een jaar of twee jaar bijvoorbeeld.
Zie het helder voor je, zo helder mogelijk. Rond het af en laat het los.

Aan de slag. Fijne plek, zacht muziekje, beker thee erbij, je hebt de tijd. Blader een ruim half uurtje door de tijdschriften en scheur afbeeldingen, woorden of kleuren uit die je aanspreken, iets doen. Je hoeft er niet over na te denken, liever niet zelfs! Kom je een artikel tegen dat je aanspreekt ga dit dan niet lezen, dat kan altijd op een ander moment.

Na ongeveer een half uur stop je, je hebt nu vast een stapeltje afbeeldingen liggen. Ga deze netjes uitknippen en sorteren, wat je bij nader inzien toch niet aanspreekt doe je meteen weg. Leg je vel papier neer en ga je collage vormgeven, werk netjes en plak stevig vast. Neem hiervoor alle tijd en plaats ook jezelf in het Vision Board, het maakt niet uit wie of wat jou vertegenwoordigt, als het je maar aanspreekt. Mis je nog iets dan kun je nog even je tijdschriften doorbladeren.

Is je Vision Board klaar, zet hem dan ergens neer waar je hem vaak ziet en maak er een mooie foto van. Plaats deze als openingsscherm op je telefoon of computer.

Je kunt de werking nog versterken door een tijdje naar je Vision Board te kijken en op te schrijven wat je ziet, kijk ook naar de symboliek. Kijk er naar of je dit leeft, je hebt het al gemanifesteerd. Het Universum zal alles doen om jou hier naar toe te begeleiden.
<3

Herfst…..

De dagen steeds korter, regen klettert tegen de ramen en de boomblaadjes kleuren van groen naar geel, oranje en bruin voordat ze zich laten meenemen met de soms stormachtige winden. Ik heb tijdens mijn wandeling in het bos wat mooie blaadjes en veertjes opgeraapt en heb toegegeven aan wat creatieve ingevingen.
Het bos en de bomen brengt me bij een mooi stukje wat ik deze week las van de wijze spiritueel leraar Ram Dass.

“Als je in het bos loopt en je kijkt naar de bomen dan zie je allerlei verschillende bomen. Sommige zijn helemaal kromgegroeid….je begrijpt dan dat ze niet genoeg licht hebben gehad, en dus groeiden ze zo. Je wordt daar niet emotioneel door geraakt, het is gewoon zo, en dat is helemaal oké.
Zo gauw je je onder de mensen begeeft ben je dit weer kwijt. Je denkt ‘jij bent te dit’, en ‘ik ben te dat’, je kent het wel, het oordelende stemmetje komt erbij. Daarom verander ik mensen in bomen, dat is mijn beoefening. Het betekent dat ze geaccepteerd worden, precies zoals ze zijn‚Ķ..‚ÄĚ <3


Leermomenten…

Yoga is zoveel meer dan fysiek een serie houdingen uitvoeren. Yoga beoefenen kun je zien als een levenswijze, een pad van bewustwording. Je kunt dat wat je ervaart op de mat vaak rechtstreeks vertalen naar je dagelijks leven. Zo zijn yogahoudingen bijvoorbeeld niet allemaal fijn. Ze kunnen, zeker in het begin, ronduit ongemakkelijk zijn. Soms is het fijnste moment, het moment dat je de houding weer verlaat.

Yoga gaat niet alleen over ontspanning, het dagelijks leven bestaat immers ook niet alleen uit ontspanning. Je hebt kracht nodig in het leven, innerlijke kracht….om dat wat niet gemakkelijk is, toch aan te gaan en je weerstanden bewust te kunnen ervaren.

Niets meer wegstoppen, zijn wie je bent! Van daaruit durf je alles en kun je alles aan, onbevreesd…..

Daarom, vergeet de moeilijke, ongemakkelijke of vervelende houdingen niet. Het zijn de ware leermomenten naar steeds meer vrijheid in je dagelijks leven.

Waar focus jij op?