Ademtherapie/begeleiding

Terugblik: ik deed al een tijd aan yoga toen ik opmerkte dat mijn adem niet ruim meer kon zijn tijdens de yogales. Het voelde wat benauwd, in ieder geval anders dan normaal het geval was, de adem was hoog, sneller dan normaal en ik voelde me daar niet prettig bij. Ik begon erover na de les en de yogadocent vroeg door. Ik ervaarde inderdaad nogal wat stress in mijn dagelijkse dag, helemaal waar en ja, ik wilde daar ook heel graag vanaf.
Dat bleek het juiste moment om kennis te maken met ademtherapie, ik noem het zelf liever adembegeleiding, net zoals mijn toenmalige yogadocent dat deed.

Het verbaasde me wat dit met me deed, het leek zo simpel maar met groot resultaat. Naar huis rijdende na een sessie ontving ik zomaar vanuit het niets inzicht in hoe om te gaan met ‘een probleem’ waar ik al een tijdje mee worstelde. Na een aantal keer adembegeleiding ontving ik niet alleen inzicht, maar had ik ook de moed om bepaalde knopen door te hakken, wat weer resulteerde in veranderingen. De adembegeleiding was al snel niet meer nodig, er was een vicieuze cirkel doorbroken.

Waarom schrijf ik dit? Naast het regelmatig geven van adembegeleiding-sessies in mijn “HomeStudio” heb ik de laatste weken ook weer zelf adembegeleiding mogen ontvangen en ervaren. Als -persoon om op te oefenen voor het examen-, door een cursiste die op dit moment dezelfde opleiding (Saswitha- Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte) volgt die ik een aantal jaren geleden heb afgerond.

Open en aandachtig ontving ik de door haar zorgvuldig uitgevoerde en toegepaste adembegeleiding, nu met de kennis en ervaring die ik de laatste jaren heb opgedaan op het gebied van de adem, in eigen beoefening en als yogadocent. Het deed me weer eens ten volle beseffen hoe dankbaar ik ben. Hoe waardevol Yoga/verbinding is in ons leven. Hoe het werkt, de verbinding die we allemaal in ons hebben, hoe we er kunnen zijn voor elkaar, en met elkaar….Maar ook en vooral wat een prachtig instrument de adem is. En hoe je, door aandachtig te zijn, deze adem, stap voor stap kunt leren kennen en ‘beheersen’. Hoe daardoor het bewustzijn zich kan verruimen, en je alle antwoorden die je nodig hebt ontvangt.

Namasté <3

Wil jij kennismaken met ademtherapie/begeleiding, dan ontvang je in de maanden
juni/juli 15% korting op een eerste sessie van 30 minuten.
Alle informatie vind je hier


Bijna Lente

Zomaar een vroege -bijna- lente zondagmorgen….
Tijdens mijn ochtendmeditatie het concert van -voor het eerst dit jaar-, een zingende merel…….
Een stortbui klettert neer…..
Het is inmiddels licht geworden, ik zie dat de tuinstoelen gisteravond door de stormachtige wind 2 meter verderop zijn neergezet.
Tijdens het theezetten, voor het keukenraam een grote zilvermeeuw.
Hij hakt ergens in met zijn krachtige snavel…..in mijn verbeelding een aardappeltje. Later, als hij weggevlogen is, zie ik de lege doppen van een eendenei,
twee glanzend zwarte kraaien pikken de laatste restjes weg…..
“Life as it is” <3

Spiritueel uit de kast komen.

Steeds meer mensen bevinden zich bewust of onbewust in een veranderingsproces, een overgangsfase. Je ziet dan bijvoorbeeld in dat het oude niet meer past, maar vindt het moeilijk om keuzes te maken, je twijfelt, je denkt dat je het niet kan of weet niet meer waar je passie ligt.

Wie ben ik in essentie, wat wil ik eigenlijk….Dit zijn existentiële vragen die op kunnen komen en waar je meestal niet zomaar een antwoord op hebt. Nadenken hierover helpt niet. Gedachten gaan volgens gewoontepatronen, en hoe meer je nadenkt en een antwoord zou willen forceren, hoe meer je vernauwing waar kunt nemen in plaats van ruimte.

Wat kun je doen om meer helderheid te vinden in jezelf?

Belangrijk is verantwoording te nemen voor jezelf. Je zult zelf stappen mogen zetten in een bepaalde richting. De belangrijkste richting hierbij is naar binnen, meer Zelfinzicht ontwikkelen.

Inzicht en creativiteit ontstaat vanuit rust, ruimte, vanuit innerlijke stilte. Creëer je de juiste omstandigheden dan ontstaat Zelfinzicht geleidelijk helemaal vanzelf. Dit is vaak een proces, dat je het yogapad zou kunnen noemen.

Maak (liefst dagelijks) tijd voor yoga/meditatie, begin met 10 minuten per dag, hiermee ontwikkel je innerlijke stilte (ruimte, leegte), en innerlijke kracht.

Wandel, (liefst in de natuur) en voel hoe je loopt, bewust van je voeten en benen, gebruik je zintuigen, ruik, voel, kijk. Kijk ook omhoog, naar de lucht, ga eens in het gras liggen, net als toen je nog kind was.

Tijdens je werk of op andere momenten waarop je druk bent, regelmatig de aandacht even naar binnen brengen, observeer je adem, vraag je simpel af, hoe voel ik me nu, observeer, zonder verhaal, zonder oordeel… (Zet bijvoorbeeld een timertje ieder uur). Hoe je je voelt wordt op deze manier daadwerkelijk in het moment waargenomen, herkent. Blijf ruim, open. Alles mag er zijn, het is er toch al……

Ontspan……Het kan confronterend zijn, dit proces terug naar jezelf, maar ook dat is een fase die weer voorbijgaat. Iets wat onbewust is, kun je niet veranderen, het gaat om (her)kennen wat is, bewust worden van jezelf. Zo kun je stap voor stap je authenticiteit (her)vinden.

Blijf vriendelijk voor jezelf, beoefen geweldloosheid naar jezelf en alle levende wezens, dat is de basis. Ont-wikkel jezelf. Neem bijvoorbeeld wekelijkse yogalessen ter inspiratie van thuisbeoefening, of sluit je aan bij een maandelijkse meditatiegroep met gelijkgestemden. Zo kun je van elkaar leren. Vanuit innerlijke Stilte en Waarheid ont-wikkel je elkaar (het hoeven geen vrienden te worden) en motiveer je elkaar tot oefenen. Lees eens een boek van een spiritueel leraar die je aanspreekt. Ook op deze website vind je misschien inspiratie in mijn schrijfsels. Hier een link naar meer inspiratie . <3

Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek!

NadaYoga en stembevrijding

“Innertuning with Sound & Silence”

Nieuw! Vanaf maart 2019 begin ik met lessen Nada Yoga en stem/klank bevrijding, individueel of (bij meer belangstelling) in een kleine groep. Een meditatieve sessie in mantra, klank, adem en stilte. Soms onder begeleiding van één van mijn twee Indiase instrumenten, de tanpura en/of de shrutibox, die dan de toon zullen zetten. In deze experimentele fase ben je van harte welkom om tegen een kleine donatie mee te doen. Af en toe op woensdagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur. Heb jij belangstelling, sta je open voor iets anders, dan hoor ik graag van je! Hieronder een link naar een Yogablog van een aantal jaren terug. <3

http://www.marjoleinediemel.com/je-stem-laten-klinken/

Wanneer hielp yoga jou?

Terugblik: het was tijdens mijn eerste stilteretraite. De omgeving was prachtig. Een lange oprijlaan met oude kastanjebomen aan weerszijden, een klein klooster aan de rand van een uitgestrekt duingebied en wij als deelnemers met begeleiding in een gebouw vlak naast het klooster. Het hele gebied ademde stilte.

De dag begon met een yogales om zes uur in de ochtend, er was een inleiding in het thema van de dag en daarna deden we afwisselend een half uur zitmeditatie en een half uur loopmeditatie. Dit ging door tot tien uur in de avond, onderbroken door eenvoudige maaltijden, een korte pauze na de maaltijden en er was een yogasessie als afwisseling in de vroege avond.

Op een middag halverwege de stilteretraite stond een stille stevige en lange wandeling op het programma, dwars door het duingebied naar zee en weer terug. Ik had alleen slippers en een paar slappe gympies met dunne zolen bij me. Het gebied was prachtig, maar het viel me tegen hoe slecht ik op deze schoenen mee kon komen, er waren geen echte paden, het was ruw en hobbelig onder mijn voeten. Iedereen liep op stevige wandelschoenen, stapte stevig door, was beter voorbereid. Ik moest echt kijken waar ik mijn voeten plaatste, kon niet snel lopen op de dunne zolen, mijn voeten en enkels hadden totaal geen steun aan de schoenen, het viel me kortom helemaal niet mee. Het duurde een paar uur voor we bij zee aankwamen en na even gezeten te hebben op het strand, uitkijkend over zee, wat heerlijk was, begon de wandeling weer terug door het duingebied. Ik raakte steeds verder achterop, er waren gedachten als, oh nee nog minimaal anderhalf uur lopen, dat red ik nooit, ik ben moe, ik heb pijn etc.

Toen hoorde ik diep van binnen vanuit het niets de rustige stem van mijn eerste yogadocent “breng je aandacht naar Hara.”

Ik voelde mijn innerlijke kracht groeien, de vermoeidheid verdween, er waren geen gedachten meer, de aandacht bleef in Hara*. Met steeds meer energie en kracht vervolgde ik mijn pad, ik liep een aantal andere deelnemers zelfs voorbij. <3

Wanneer hielp yoga jou?

*Het woord ‘Hara’ betekent letterlijk ‘buik’ en komt uit het Japans. Het woord heeft vooral bekendheid gekregen door oosterse gevechtssporten. Het Harapunt bevindt zich ongeveer drie vingers breed onder de navel. Als je vanuit dit punt loopt en ademt, beweeg je vanuit je middelpunt. Het heeft ook een positieve uitwerking op je stemgeluid.


Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

‘Mogen alle wezens in alle werelden gelukkig zijn en vrij, mogen mijn gedachten, woorden en daden een bijdrage leveren aan geluk en vrijheid voor allen’

Met deze mantra in Sanskriet sluiten we de yogales af. Sanskriet is een oude taal uit India, vergelijkbaar met het Latijn bij ons. Sanskriet is ook de taal van yoga. In Sanskriet betekent een woord veel meer dan alleen de letterlijke betekenis. De woorden hebben geen religieuze betekenis. De taal wordt meer verstaan als een expressie van het Universum. De betekenis van deze mantra zou je kunnen zien als een expressie van onze diepe verbinding met alles en iedereen om ons heen. Met al wat leeft.

Dit is een mantra die je elke dag kunt beoefenen.

Met mantra chanten verhoog je de trilling van je hele wezen. Je doet dit voor jezelf om stilte, innerlijke kracht en rust te ervaren, maar je straalt dit ook naar buiten uit, naar de wereld om je heen. Als je samen zingt of chant met anderen dan is dit nog vele malen krachtiger. Negatieve emoties zoals boosheid, frustratie, schuld, schaamte of angst kunnen met mantra worden getransformeerd.

Deze mantra herinnert ons er ook aan dat er geen blijvend geluk kan worden gevonden, zolang er vrijheid ontnomen wordt van anderen (alle levende wezens). Als we uitspreken dat we willen dat alle levende wezens vrij en gelukkig mogen zijn, dan zullen we onszelf dat mogen afvragen bij alles wat we doen in ons dagelijks leven.

Hoe leven we, wat eten we, wat kopen we, wat zeggen we, wat denken we…….

Actie, reactie, oorzaak en gevolg, in yoga wordt dit karma genoemd. We chanten deze mantra aan het einde van de les, om ons steeds opnieuw te herinneren aan die diepe verbinding met alles wat leeft om ons heen. Het is een voort-durende en geen gemakkelijke oefening, bewust zijn van het gevolg van elke handeling en aan wat eraan vooraf ging.

OM, Shanti, Shanti, Shanti,
vrede; vrede in je hart, en vrede voor de hele wereld <3

Retraite in beautiful Devon.

Hoewel yoga en lessen verzorgen mijn manier van leven is, is het goed dat ik er even een paar weken tussenuit geweest ben. Vakantie met Chris naar zonnig Ibiza en daarna alleen op pad naar Engeland voor een retraite. Heerlijk!

Nu ik weer terug ben kan ik goed waarnemen wat het met me gedaan heeft. Ik voel me open, helder en super geïnspireerd tot het creëren van mooie nieuwe uitdagingen.

Alweer zo’n tien jaar probeer ik minimaal 2 retraites per jaar te volgen, het doet me goed. Elke retraite is anders, en geeft wat nodig is op dat moment.

Als voorbeeld, tijdens de 5 daagse AYP (Advanced Yoga Practices) retraite die ik vorige week volgde was ik me bewust van een zachte helende energie. Als een warm bad zou ik deze hele retraite kunnen omschrijven. Tijdens de asana practice de derde dag had ik pijn in onderrug en nek. Ik besloot in Balasana (kindhouding) te gaan zitten en legde mijn handen intuïtief op mijn onderrug, daarna in mijn nek. De pijn trok binnen een paar minuten weg, om niet meer terug te keren.

We waren met een groep van 12 inclusief de leraar. De groep was divers, deelnemers uit verschillende landen binnen Europa, variërend in leeftijd tussen, ingeschat, 20 en 65 jaar. Sommige nog niet zo lang op het pad van Yoga, anderen al 20, 30 en zelfs 40 jaar.

Een ieder vulde in op een lijstje wat hij wilde doen gedurende de vijf dagen aan seva (kleine klusjes, ook wel karma yoga genoemd) zoals met elkaar de maaltijden verzorgen, opruimen, de vloer vegen….Het koken werd voor ons gedaan, er waren met liefde bereidde, smaakvolle gezonde maaltijden. Er was een opbouwend programma van yogabeoefening, asana, pranayama, DM meditatie en samyama, dagelijks zo’n 7 tot 8 uur.

Je kunt tijdens een retraite volledig bij jezelf blijven, hoeft nergens aan te denken, alles is geregeld. Dit geeft je de gelegenheid extra te verdiepen. Er is ook meestal genoeg ruimte naast het programma voor even helemaal niets, een wandeling, schrijven enz.

Een retraite geeft je: vertrouwen in je individuele yogabeoefening.
Het geeft je eigen practice een boost. Het resultaat wordt krachtiger en er kan een diep verlangen naar meer/oefenen ontstaan (Bhakti).

Het geeft je een diepere innerlijke stilte. Je kunt daardoor gemakkelijker bij jezelf blijven (balans) ondanks sommige omstandigheden.

Inzichten in jezelf…..

Dit zijn maar een paar voorbeelden. In het kort zou je kunnen zeggen dat een retraite je in een paar dagen tijd kan geven wat je met je individuele yogapractice in maanden of zelfs jaren opbouwt. Een retraite is bewustwording en zelf-ontwikkeling. <3

Foto’s: ‘Eden Rise’ Retreat Centre, Devon UK  Retraite Tristan Dorling

Moeten of willen?

Deze maand beginnen de yogalessen met een klein stukje yogafilosofie. De Yama’s.

De eerste Yama is Ahimsa, niet beschadigen-niet kwetsen-geweldloosheid, naar alle levende wezens, dus ook naar jezelf. Volgens Yoga en de yogi begint alles met geweldloosheid. Dit is niet iets wat zomaar vanzelf aanwezig is in een ieder van ons. Geweld komt vaak voort uit angst, angst voor het onbekende. Het is nodig dat je geest een omschakeling maakt naar de positieve krachten in je zoals tolerantie, compassie en liefde.

Je kunt Ahimsa zien als de voedingsbodem voor alle daaropvolgende stappen op het yogapad.

Satya is de tweede Yama, waarachtigheid of waarheidsliefde, in gedachten, woorden en daden.

Deze twee yama’s samen brengen mij tot het schrijven van deze blog over de grote kracht van woorden en gedachten. Ahimsa en Satya in je communicatie.

Ons mens-zijn bestaat uit meerdere lagen (kosha’s) die samen een geheel vormen en alles wat we denken, zeggen, horen, zien, ruiken, proeven heeft invloed op het geheel. Alles bestaat uit energie en is met elkaar verweven.

De Japanse wetenschapper Masuru Emoto heeft op beeld aangetoond wat de invloed van woorden en de intonatie van onze stem is op waterkristallen. Als je nagaat dat ons lichaam voor ongeveer 80% uit water bestaan is het niet moeilijk te begrijpen dat gedachten, woorden, klanken, mantra etc. een ongelooflijke kracht hebben op ons hele systeem (fysiek, mentaal, emotioneel).

Neem het woord moeten. Op een bepaald moment in mijn leven ontdekte ik dat perfectionisme geen eigenschap is om jaloers op te zijn. Ik was vastgelopen in het heilig moeten. Alles wat ik ondernam, ook alle leuke dingen voelden als moeten en moeten ging echt niet meer. Het lichaam zei stop, nu. Dat was voor mij het begin van het yogapad, de bewuste weg terug naar wie ik werkelijk ben.

Hoe verander je negatieve gedachten en/of verplichtende woorden in jezelf naar bekrachtigende positieve woorden?

Allereerst kun je eens in jezelf observeren wat het met je doet als je zegt/denkt dat je iets moet doen en het verschil opmerken met zeggen/denken dat je iets wil doen. Wat is jou waarheid als je dit uitspreekt? Je kunt het fysiek waarnemen in je lichaam. 

Zo zijn er meer woorden, onzekere woorden zoals bijvoorbeeld ik ga het proberen. Ervaar het verschil in lichaam en geest met, ik ga het gewoon doen!

Of muurtjes van bedenkingen zoals… ja maar als, of….dat kan ik toch niet.

Bekrachtigende positive woorden zijn bijvoorbeeld, durven, blijheid, vreugde, inspirerend, ruimte, licht, leven, dankbaarheid, liefde, luchtig…..

Je bewust worden van je gedachten en de woorden die je dagelijks gebruikt is een proces, het gaat niet van de één op de andere dag. We doen veel op de automatische piloot, onze gewoontes en patronen. Aandachtig zijn in het moment is nodig voor herkenning.

Aandacht kun je trainen door elke dag even tijd vrij te maken voor jezelf. Door middel van yoga/meditatie/stilzitten, de aandacht naar binnen te richten, even een adempauze nemen, je adem observeren, een mantra gebruiken….er zijn meerdere manieren. Belangrijk, kies er één uit die je vol kunt houden, het gaat om het werkelijk doen.
Op die manier ontwikkel je innerlijke stilte/ruimte/aandacht die je vervolgens meeneemt in je dagelijkse dag. Je dagen beginnen anders, rustig, vredig en je leert die innerlijke rust en vrede steeds langer vast te houden. Uiteindelijk is dat je ware natuur.

In die innerlijke stilte/ruimte/aandacht kun je je patronen gaan herkennen, ….hé nu zeg ik weer moeten….. waarom doe ik dat?
Er kunnen inzichten ontstaan, of vragen …..voor wie doe ik dit, is dit nodig,…..mag het anders?

Oude patronen laten jou dan vanzelf los. Ze zijn herkend en ze dienen je niet langer meer.

Mijn vorige blog ging over het symbolische 40 dagen ritueel, de tijd die nodig is om daadwerkelijk een nieuw patroon te laten ontstaan.

Het mooie van het yogapad is dat het werkelijk beoefenen altijd werkt. Je zet stappen in het oneindige bewustwordingsproces. Wat je aandacht geeft groeit! <3

40 dagen ritueel

Oude wijsheidstradities

Veertig achtereenvolgende dagen bijvoorbeeld ‘Surya Namaskara’ beoefenen als sadhana (spirituele beoefening), dit heet een chilla. Het Christendom heeft de “40 dagen vasten”. Tijd voor bezinning en zo zijn er vele symbolische 40 dagenrituelen. Vanuit de oudheid is 40 een symbolisch en magisch getal. Een zwangerschap duurt bijvoorbeeld 40 weken. Op het moment dat we geboren worden, zijn we nog een steeds in een diepe verbinding, een éénheid met moeder. Het duurt 40 dagen voordat we wat meer een individu worden. Zo duurt het ook 40 dagen om je een nieuwe vaardigheid echt eigen te maken. Deze 40 dagen, dit is zes weken, heb je nodig om een vast patroon te doorbreken. Dit geldt voor verslavingen, maar net zo goed voor welke gewoonte dan ook. Mensen zijn vaak gewoontedieren.

Als je eerlijk naar jezelf kijkt, hoe vaak heb je je voorgenomen ergens mee te beginnen of te stoppen? Het lijkt altijd gemakkelijker dan het is om onze gewoontes te doorbreken. We hebben, zeker in het begin, toewijding en discipline (liefdevolle volharding) nodig. Na 40 dagen volhouden heb je iets ouds doorbroken en je iets nieuws eigen gemaakt, het doen en ervaren levert je, zeker weten, inzicht in jezelf op!

Ik vind het mooi om ieder jaar op de eerste dag van de vasten te beginnen met een yoga ritueel. Zo’n ritueel is voor mij bijvoorbeeld 40 dagen ‘Surya Namaskara’. Letterlijk betekent ‘Surya Namaskara ‘ eerbiedige buiging naar de zon’. Een serie van 12 houdingen, vloeiend achter elkaar uitgevoerd, zo langzaam of snel als voor jou goed aanvoelt. Elke ochtend na het opstaan, voor je ontbijt.

Je intentie kun je extra kracht bijzetten door met je gezicht naar het oosten te gaan staan. Dankbaarheid te voelen voor het licht en de warmte van de zon, zonder zon zou er immers niets zijn…..

De zonnegroet is goed voor iedereen (uitzondering blessures), de serie verwarmt je van binnen, geeft je kracht, energie en je gebruikt honderden spieren groot en klein in je lichaam.

Surya Namaskara houdt je wervelkolom soepel en buigzaam. Je kunt deze serie een aantal keer vloeiend achter elkaar uitvoeren b.v. vier keer, zes keer of twaalf keer, maar let op, wat je je voorneemt, daar houdt je je aan. Kies dus wijs! Sla je een dag over dan mag je weer bij dag één beginnen, anders is het geen 40 dagen ritueel. Komt het een keer voor dat je ziek bent dan mag je het bij hoge uitzondering bij één keer op die dag laten.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat ik ieder jaar weer verrast ben door de kracht en energie die het me oplevert. Doe je mee? Deze periode van het jaar is bij uitstek geschikt, elke dag een beetje meer licht, een beetje meer energie, meer kracht. Je kunt dit in de natuur en in jezelf waarnemen!

PS. Je kunt natuurlijk op elke dag beginnen en ook een andere serie oefeningen gebruiken, je eigen variatie op de zonnegroet maken of eindelijk beginnen met je dagelijkse meditatiemoment 😉

Namasté <3

Yoga ervaren…..of denken dat je yoga begrijpt.

Yoga is een ervaringsleer. Het woord Yoga betekent verbinding, de verbinding tussen twee delen, in dit geval de verbinding tussen het individuele zelf en het universele kosmisch bewustzijn. Door yoga te beoefenen, ga je stap voor stap de éénheid of heelheid ervaren die altijd is maar die we meestal versluierd waarnemen.

Je leert via yoga/meditatie naar binnen te keren, in open aandacht te verblijven en te ervaren wat zich aandient in het moment.

Herkennen wat zich in je afspeelt is nog niet zo gemakkelijk en kan confronterend zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen opmerken tijdens yoga dat je snel afgeleid bent door gedachten aan hoe het anders of beter zou kunnen. Hier kun je vervolgens een oordeel over hebben. Emoties kunnen zich vervolgens aandienen….. of je bent in verleden of toekomst afgedwaald en beweegt op de automatische piloot. Hoe komt dit?

We hebben een mechanisme in onszelf ontwikkeld wat ervoor zorgt dat we verlangen naar ‘prettige’ ervaringen en we hebben een automatische weerstand tegen ervaringen die we als onprettig bestempelen. De natuurlijke openheid die je bij kinderen zo mooi kunt waarnemen zijn we onderweg naar volwassenheid vaak kwijt geraakt.

Door open aanwezig te zijn voor alles wat zich aandient ontwikkel je ruimte in je lichaam en rust in je hoofd.

De ‘onprettige’ momenten in je yogales zou je daarom misschien de waardevolle leermomenten kunnen noemen.

In die spreidzit of tang die maar niet ophoudt of de ploeg om een paar houdingen te noemen, open te blijven observeren wat zich in je afspeelt……steeds weer opnieuw.

Zo neem je de ervaringen van de yogamat of je meditatiekussen mee in je dagelijkse dag. Je ontwikkelt steeds meer innerlijke kracht om in ieder moment open en aandachtig te zijn.

Yoga is jezelf kunnen waarnemen in elk moment en alles mag er zijn. Plezier, lichtheid, liefde, zachtheid, maar ook boosheid, verdriet, schaamte, jaloezie. Daar is moed en kracht voor nodig. Heb je die kracht eenmaal gevonden dan kan yoga je beste vriend zijn voor de rest van je leven.

Yoga is Bliss….., misschien niet te begrijpen, wel te ervaren, als je oefent.<3