40 dagen ritueel

Oude wijsheidstraditie

Veertig dagen ‘Surya Namaskara’. Woensdag 14 februari beginnen de “40 dagen vasten” in het Christendom. Tijd voor bezinning. 40 is vanuit de oudheid een symbolisch en magisch getal. Een zwangerschap duurt bijvoorbeeld 40 weken. Op het moment dat we geboren worden, zijn we nog diep verbonden met moeder, een éénheid. Het duurt 40 dagen voordat we wat meer een individu worden. Zo duurt het ook 40 dagen om je een nieuwe vaardigheid echt eigen te maken. Deze 40 dagen, dit is zes weken, heb je ook weer nodig om een vast patroon te doorbreken. Dit geldt voor verslavingen, maar net zo goed voor welke gewoonte dan ook. Mensen zijn vaak gewoontedieren.

Als je eerlijk naar jezelf kijkt, hoe vaak heb je je voorgenomen ergens mee te beginnen of te stoppen? Het lijkt altijd gemakkelijker dan het is om gewoontes te doorbreken. We hebben, zeker in het begin, discipline (liefdevolle volharding) nodig. Na 40 dagen volhouden heb je iets doorbroken en je iets nieuws eigen gemaakt, het doen en ervaren levert je inzicht in jezelf op!

Ik vind het mooi om ieder jaar op deze eerste dag van de vasten te starten met een yoga ritueel. Zo’n ritueel is voor mij bijvoorbeeld 40 dagen ‘Surya Namaskara’. Letterlijk betekent ‘Surya Namaskara ‘eerbiedige buiging naar de zon’. Een serie van 12 houdingen, vloeiend achter elkaar uitgevoerd, zo langzaam of snel als voor jou goed aanvoelt. Elke ochtend na het opstaan, voor je ontbijt.

Je intentie kun je extra kracht bijzetten door met je gezicht naar het oosten te gaan staan. Dankbaarheid te voelen voor het licht en de warmte van de zon, zonder zon zou er immers niets zijn…..

De zonnegroet is goed voor iedereen (uitzondering blessures), de serie verwarmt je van binnen, geeft je kracht, energie en je gebruikt honderden spieren groot en klein in je lichaam.

Surya Namaskara houdt je wervelkolom soepel en buigzaam. Je kunt deze serie een aantal keer vloeiend achter elkaar uitvoeren b.v. vier keer, zes keer of twaalf keer, maar let op, wat je je voorneemt, daar houdt je je aan. Sla je een dag over dan mag je weer bij dag één beginnen, anders is het geen 40 dagen ritueel.

Komt het een keer voor dat je ziek bent dan mag je het bij hoge uitzondering bij één keer op die dag laten.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat ik ieder jaar weer verrast ben door de kracht en energie die het me oplevert. Doe je mee? Deze periode van het jaar is bij uitstek geschikt, elke dag een beetje meer licht, een beetje meer energie, meer kracht. Je kunt dit om je heen in de natuur waarnemen en in jezelf!

PS Je kunt natuurlijk op elke dag beginnen en ook een andere serie oefeningen gebruiken, jou eigen variatie op de zonnegroet maken of eindelijk beginnen met je dagelijkse meditatiemoment 😉

Namasté <3

Ganesha

Januari 2018 workshop, ‘Ganesha’ 
Iedereen heeft wel eens een afbeelding of beeldje gezien van Ganesha, zeker als je wel een in het oosten bent geweest. Voor bijna ieder huis, hotel, restaurant zie je Ganesha. Een wat vreemde figuur met een bolle buik en olifanten hoofd. Wie is hij en wat is zijn betekenis?

Ganesha staat voor elk nieuw begin, het opruimen van het oude, de kracht om aan iets nieuws te beginnen. Je kunt dit zien op alle niveaus, dus letterlijk opruimen, maar ook hoe je innerlijke kracht ontwikkelt en deze kunt gebruiken om je persoonlijke obstakels te herkennen/overwinnen. Je zogenaamde saboteurs die je vasthouden in oude patronen en gewoontes. Hoe doorbreek je deze?

In deze workshop aan het begin van een nieuw jaar gaan we in op de betekenis van Ganesha, wat kan hij voor jou betekenen?

Tijdens de workshop, een stukje yogafilosofie, dat wil zeggen ik vertel je het verhaal van de geboorte van Ganesha, we maken nader kennis met hem en we gaan dieper in op zijn betekenis in persoonlijke zin. We gaan met elkaar een Ganesha mantra leren en chanten.

Je kunt kiezen om Ganesha yantra (geometrie) in te schilderen volgens de oude tantrische traditie, of om de beeltenis van Ganesha met zijn olifantenhoofd vrij in te schilderen. Beide afbeeldingen liggen al voor je klaar.

Tijdens de workshop en hierna ontwikkel jij het gereedschap om Ganesha in jou voor jou te laten werken.

Deze workshop is geweest, heb je interesse, laat het me weten, individueel of in een groep altijd in te plannen.

 

 

 

                                                     

 

Yoga ervaren…..of denken dat je yoga begrijpt.

Yoga is een ervaringsleer. Het woord Yoga betekent verbinding. Door yoga te beoefenen, de éénheid of heelheid ervaren die altijd is maar die we meestal versluierd waarnemen.

Door regelmatig, (via yoga/meditatie) naar binnen te keren, in open aandacht te verblijven en te ervaren wat zich aandient leer je jezelf stap voor stap steeds meer (her)kennen.

Herkennen wat zich in je afspeelt is nog niet zo gemakkelijk en kan confronterend zijn. Je kunt opmerken dat je al snel afgeleid bent door gedachten aan hoe het anders of beter zou kunnen. Emoties kunnen zich aandienen. Je bent afgedwaald in verleden of toekomst en beweegt op de automatische piloot. Hoe komt dit?

We hebben een mechanisme in onszelf ontwikkeld wat ervoor zorgt dat we verlangen naar ‘prettige’ ervaringen en we hebben een automatische weerstand tegen ervaringen die we als onprettig bestempelen. We dwalen steeds af van het huidige moment.

Zo zijn we geworden wat we denken te zijn, al onze ervaringen in het leven hebben daar aan bijgedragen. De natuurlijke openheid die je bij kinderen zo mooi kunt waarnemen zijn we onderweg vaak kwijt geraakt.

Door open aanwezig te zijn voor alles wat zich aandient tijdens je yogales ontwikkel je ruimte in je lichaam en rust in je hoofd.

De ‘onprettige’ momenten in je yogales zou je daarom misschien de waardevolle momenten kunnen noemen.

In die spreidzit of tang die maar niet ophoudt of de ploeg om een paar houdingen te noemen, open te blijven observeren wat zich in je afspeelt……steeds weer opnieuw.

Zo neem je de ervaringen van de yogamat of je meditatiekussen uiteindelijk mee in je dagelijkse dag. Je ontwikkelt steeds meer innerlijke kracht om in ieder moment open en aandachtig te zijn.

Yoga is jezelf waarnemen in elk moment en alles mag er zijn. Plezier, lichtheid, liefde, zachtheid, maar ook boosheid, verdriet, schaamte, jaloezie. Daar is moed en kracht voor nodig. Heb je die kracht eenmaal gevonden dan kan yoga je beste vriend zijn voor de rest van je leven.

Yoga is Bliss, misschien niet te begrijpen, wel te ervaren.<3

De mens en zijn passie….

Yoga is mijn passie, een levensweg, zonder begin, zonder einde. Zowel in het volgen van dit achtvoudige pad, als in het doorgeven ervan ligt mijn bestemming op dit moment. Dat te weten geeft rust, vertrouwen en een diepe verbinding met alles en iedereen om me heen.

Tijdens een strandwandeling vanmorgen stuitte ik op de strandbeesten van Theo Jansen…….ik heb ze al vaker gezien, de werkplek van Theo op het strand is vlakbij de plek waar ik yoga aan zee geef. Stille strandbeesten, hun ontwerper dicht in de buurt rustig aan het werk.

Ik liep eromheen, sommige strandbeesten zagen er voltooid uit, ze waren vastgezet met een touw. Ze zouden anders zo maar weg kunnen lopen op de wind…..andere zijn nog in ontwikkeling. De strandbeesten raakten me. De verschillende vormen waaruit ze opgebouwd zijn. Er stond er één bij die extra mijn aandacht trok. Hij of zij was opgerold en bestond uit allemaal driehoeken. Terwijl ik eromheen liep riep hij/zij beelden bij me op uit diepe meditaties, verbindingen, driehoeken. Het is niet gemakkelijk onder woorden te brengen maar er was een diepe herkenning.

Ik had een mooi gesprek met Theo Jansen, vroeg hem of hij hier dagelijks mee bezig was. Ja antwoordde hij, iedere dag en ook iedere nacht. Het laat me nooit los. Vanmiddag als het eb is laat ik ze lopen. Zal ik er nu even één laten lopen? Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen…..

Hij heeft een soort rups voor me laten lopen, liep er zelf voor om hem in beweging te brengen en vertelde dat deze rups niet alleen kon lopen. Daar was die andere voor nodig, hij knikte met zijn hoofd in de richting van het opgerolde strandbeest dat bij mij beelden van evolutie en het universum opriep.

Toch mooi hoorde ik mezelf zeggen dat ze elkaar zo kunnen helpen om vooruit te komen, ja zei hij, zo kan de lamme, de blinde vooruit helpen. Het was een heel gewoon gesprek, tegelijkertijd was ik me bewust van een mystieke diepzinnigheid…….

We sloten af met de woorden dat het prachtig is als je het doel in je leven hier hebt gevonden, en dat ook zo zeker weet. Je hoeft je nooit meer te vervelen, er is altijd wat te doen.

Wat is jou passie ? <3

De bril waardoor we kijken

Ooit heb ik eens een heremietkreeftje uit zijn geleende schelpenhuisje gehaald, het was in Zuid-Frankrijk en ik was gewoon nieuwsgierig. Spijt had ik daarna toen ik zag hoe kwetsbaar hij was en in de verdediging moest.

Ik pas niet in deze maatschappij realiseerde ik me en heb ik me ingeprent toen ik een jaar of dertien, veertien was. De Vietnam oorlog, het onrecht, de macht, het onechte, het oppervlakkige, dat alles viel me niet gemakkelijk.

Ik ging niet zoals veel pubers in ‘rebellie’. Er werd een afstand ingenomen, een muurtje tussen mezelf en de rest van de wereld, ik had het misschien niet eens door. Eigenlijk was ik net dat heremietkreeftje, ik verstopte me, droeg de maskers waarvan ik dacht dat het misschien gemakkelijker zou zijn.

Was het makkelijker ?

In mijn creatieve eigen wereldje kon ik mezelf zijn, in de maatschappij nam ik vooral de illusies waar. Ik functioneerde prima, maar verlangde naar iets diepers, naar Waarheid, onbewust van wat ik me daarbij voor moest stellen.

Het was niet vol te houden, twee werelden, de afgescheidenheid, ik heb het geprobeerd, tot ik plotseling losliet. Net zoals het naakte heremietkreeftje, ineens kwetsbaar inplaats van ongenaakbaar. Alles werd in een nieuw licht bezien.

Parijs, april 2017. Een prachtige stad, voor het eerst door mij verkend en ik heb daar mooie ontmoetingen gehad. Wat opviel was de beveiliging, de hele politiemacht op de been, en veel militairen tot de tanden bewapend, het automatisch wapen in de aanslag.

Ik keek een ‘militair’ in de ogen, uit nieuwsgierigheid. Ik zag zijn jeugdigheid, zijn vriendelijkheid, tegelijkertijd een volwassen rustige, misschien zelfs berustende blik.

Ik zag geen macht, er was geen angst. Ik zag vooral schoonheid en kwetsbaarheid.
<3

 

Intentie 2017

Een nieuw jaar, nieuwe kansen.

Alsof we niet op ieder moment opnieuw zouden kunnen beginnen, sterker nog ieder moment is nieuw…..Er is dit moment, NU, meer is er niet toch? Dit oneindige NU bevindt zich tussen het ‘verleden’ en de ‘toekomst’.

Het verleden is niet meer, voorbij, herinneringen, net zoals het plaatje op zo’n mooi oranje verkleurde foto uit de zeventiger jaren. Zo is ook het moment van daarnet terwijl ik dit schreef alweer voorbij.

Ieder moment bewust ervaren, dat is één van mijn intenties.

De toekomst, wat zal ze brengen? Wie zal het zeggen, het leven kan binnen een minuut radicaal anders zijn. Dit kan op ieder moment plaatsvinden, en altijd in het NU.

Zo’n schokkend moment, waarin de tijd even lijkt stil te staan, in totale aanwezigheid, bewust van adem en hartslag, haren die overeind gaan staan, kippenvel.

Waarom zou ik me nog druk maken over momenten die voorbij zijn? Waarom niet gewoon die grote zware rugzak vol herinneringen, spijt, oud zeer, geluk, verlangen etc. neerzetten, naast de fotoalbums met de plaatjes van gelukkige momenten die voorbij zijn.

Zo héhé dat is al een stuk lichter.

En alles wat ik nog moet doen van mezelf in de toekomst? Waarom zou ik me daar druk om maken? Wanneer arriveert de toekomst?

Stap voor stap ieder moment bewust ervaren. Als een getuige observeren hoe het leven zich ontvouwd en stappen in een bepaalde richting zetten. Simpel toch?

Nu de intentie plaatsen, hoofd en hart op één lijn en in het NU blijven, om dan, met aandacht, in het moment, op te merken dat alles in verandering is……altijd……….

Vele liefdevolle geluksmomenten gewenst in 2017
<3

img_0303

Heb je zin om jou intentie voor de aankomende tijd extra kracht bij te zetten in de vorm van een collage van 30x40cm.

Zaterdagochtend 11 februari van 9.30 uur tot 12.30 uur, je kunt je aanmelden €20,00 (max 6 personen) er zijn nog 2 plaatsen vrij…..

Zie creatieve sessies.

Tibetaans Boeddhisme

tulku_sonam_09-09-09_lach_dalai_lamaTulkusonam Choedup Rinpoche hield een lezing ‘Mindfulness en Meditatie’ in Nootdorp.
Tulkusonam is een inspirerende Tibetaanse leraar. Hij is een voorbeeld voor wie wil leren om met meer vertrouwen in het moment te leven.

Twee jaar geleden woonde ik een Puja (gebedsceremonie) van deze Boeddhistische leraar bij in Den Haag. Het was in de donkere dagen rond kerst. We offerden zoetigheid, brandden kaarsen en ondertussen reciteerde de Tibetaanse monnik zijn Boeddhistische mantra’s voor het welzijn van alle levende wezens. Hij gebruikte daarbij ook een luide bel om ons in het huidige moment te houden. Daarna was er voor ieder die dit wilde een persoonlijke zegening en een rood katoenen draadje werd met aandacht om de pols geknoopt. Voor mij was dit een bijzondere  kennismaking met een Boeddhistische Puja en een krachtige ervaring.

Misschien omdat de dagen weer donker zijn dacht ik terug aan dit bijzondere ritueel en informeerde of Tulkusonam in Nederland aanwezig was, heel toevallig, hij was in Nederland en nog meer toeval, over twee weken kwam hij naar Nootdorp (of all places)…..

De Tibetaanse monnik vertelde op heldere wijze over mindfulness-meditatie-verlichting, non-dualiteit en compassie en gebruikte daarbij vele voorbeelden uit het dagelijks leven.

Tulkusonam is toegankelijk en vrolijk, hij gaf antwoord op vragen zoals: hoe kun je blijvende vreugde ervaren ondanks je soms niet gemakkelijke omstandigheden?  Wat is eigenlijk compassie ?  Ik hoop dat alle toehoorders hebben gehoord hoevaak hij herhaalde, ‘natuurlijk vergt dit veel oefening.’ Hij gaf ook uitgebreid antwoord op vragen over zijn persoonlijk leven en meditatie ervaringen.

Tulkusonam is als kleine jongen herkend als de reïncarnatie van een verlichte Lama en was daarom voorbestemd een Boeddhistisch leraar te worden, hij werd weggezonden voor jarenlang onderricht in het Tibetaans Boeddhisme en heeft onder andere vier jaar in een grot gemediteerd. Tulkusonam is een directe leerling van de Dalai Lama. Hij is een vluchteling uit Tibet, woont nu in India en reist een groot deel van het jaar door Europa. Hij verspreidt  Universele Wijsheid en de opbrengsten hiervan gaan allemaal naar zijn land Tibet, waar hij investeert in het welzijn en de educatie van nomadenkinderen. http://www.tulkusonam.nl

We beoefenden met elkaar een korte groepsmeditatie en de stilte was bijzonder intens. Daarna was er voor hen die dit wilden een persoonlijke zegening en een rood katoenen draadje werd met aandacht om de pols geknoopt.
Stay in the present moment, practice…….<3

*Wil jij ‘leren’ mediteren, een eigen dagelijkse practice ontwikkelen? Ik ondersteun je hierin graag.

Je stem laten klinken

Lang geleden maakte ik voor het eerst kennis met de duizenden jaren oude Vedische mantra’s. Mijn yogadocent reciteerde of chantte deze mantra’s af en toe terwijl wij in savasana lagen.
In het begin gaf me dat een wat ongemakkelijk gevoel, maar na enige tijd vond ik het jammer als het soms stil bleef, de mantra’s en zijn stem deden me iets en ik wilde er graag meer van weten.

Later zijn deze mantra’s voor mij van onschatbare waarde gebleken op mijn yogapad. Ik heb dan ook een grote liefde voor Nada-Yoga, de yoga van klank, stilte en adem.

Deze week volgde ik een workshop Nada-Yoga, helende meditatie en het gebruik van Indiase snaarinstrumenten. Ik laat me graag inspireren en toevallig (wat is toeval) kwam ik deze workshop tegen. Ik was op zoek naar meer kennis over mijn Tanpura. Een tijdje geleden heb ik haar (female tanpura) gevonden en aangeschaft, ze is al vaak gebruikt, mooi doorleefd, maar hoe stem ik haar, het is mijn eerste echte muziekinstrument?

De workshop was op een bijzondere lokatie, een oude fabriekshal tussen oud en nieuw Rotterdam aan de rivier. Een origineel authentiek pand met aan de achterzijde uitzicht op de Maas, Hotel New-York en hypermoderne architectuur. In deze oude fabriekshal bevinden zich diverse kleine ondernemingen en ook een sfeervolle yogaruimte.

Er waren 10 deelnemers, bij elkaar gebracht voor deze workshop door liefde voor klank en stilte, de workshop werd begeleid door een meditatie/yogadocente en een klanktherapeut met een achtergrond in muziek/instrumenten en Vedische mantra’s.

Het was een inspirerende dag, de helende meditaties brachten ons in verbinding met elkaar, met energie en met de stilte, de intuïtieve snaarinstrumenten lieten zich door ons bespelen en verleiden tot het voortbrengen van prachtige klanken.

Op een bepaald moment tijdens het bespelen van de instrumenten zag ik mezelf zitten, in die cirkel van betoverende klanken, ik hoorde de klank en de melodie van mijn instrument niet meer, er waren zoveel klanken. Ik stopte en luisterde alleen nog maar.

Tezamen met al deze klanken hoorde ik ineens vanuit het niets mijn eigen stem, zomaar, als enige, vol overgave zong ik daar mijn eigen melodie en er was vrijheid, totale vrijheid………<3

om-namah-shivaya-otra-version

Terugblik

Afgelopen voorjaar, terwijl ik een retraite volgde werd het me duidelijk, het is nu tijd om ook zelf een retraite te begeleiden. De voorbereidingen werden gestart, wat gaan we doen, het was spannend, hoe verloopt de tijd in samenspel met het programma, de stilte…..

De sfeer in de yurt, het prachtige weer, de plek. Midden in de natuur gelegen, zo dichtbij en toch zo stil.
Ik heb van de miniretraite genoten, het vol overgave bezig zijn met alle onderdelen van het programma, ieder in haar eigen stilte en in verbondenheid met elkaar.

Soms is het goed ergens mee te wachten, ondanks vragen, niet te overhaasten.

Voor mij was dit een mooi inzicht, laat je niet verleiden tot iets waar je nog niet aan toe bent. Dit was het juiste moment. Dank aan allen!

images

RECEPT DADELCAKE

250 gr. dadels, ontpit en in kleine stukjes
120 gr boter
75 gr bruine basterdsuiker
15 gr walnoten of pecannoten in kleine stukjes
100 gr simpele bicuitjes in kleine stukjes
1 theelepel amandel aroma/essence
20 gr gedroogde geraspte kokos

1.Smelt de boter in een pan op een zacht vuurtje.
2. Roer de suiker erdoor en roer tot de suiker is gesmolten.
3. Voeg de kleingesneden dadels toe en roer tot er een dikke pasta ontstaat.
4. Het vuur helemaal laag, voeg de amandel essence toe, en roer goed door.
5. Voeg de koekkruimels en de noten toe en roer dit alles goed door elkaar.
6. Druk de pasta in een ronde of vierkante vorm, maak de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel, vorm zo een cake van ongeveer 2 cm hoog.
7. Sprenkel de geraspte kokos eroverheen en zet de cake 20 minuten weg in de koelkast.

SERVEER en GENIET in dankbaarheid!
(recept van Premanandi devi dasi)
<3

Toen ik van mezelf ging houden

images

Charlie Chaplin, acteur, regisseur en componist. Veelzijdig artiest. Geboren in Engeland in 1889 en overleden in 1977.
Zijn grootste bekendheid verwierf hij door zijn rol van de zwerver in de film The Tramp. Een mannetje van eenvoudige komaf met een snorretje, een strak jasje, hoedje, een wandelstok en een typisch loopje.

Mijn hond Charlie was naar hem genoemd, zijn loopje en Airedale Terrier humor deden me aan Charlie Chaplin denken.

Een tijdje geleden kwam ik deze tekst tegen, geschreven door Charlie Chaplin toen hij 70 jaar oud was. Ik deel hem hier graag. Soms is het niet gemakkelijk te begrijpen als iemand tegen je zegt dat je van jezelf mag houden en voor jezelf mag zorgen. Charlie Chaplin verwoordt het op deze manier. Een veelzijdige, wijze man.

“Toen ik van mijzelf ging houden, ontdekte ik dat angst en emotioneel lijden slechts waarschuwingstekens zijn, dat ik in strijd met mijn waarheid leefde. Tegenwoordig weet ik dat dit AUTHENTICITEIT is.

Toen ik van mijzelf ging houden, begreep ik hoezeer het iemand kan krenken als ik probeer mijn behoeften aan de ander op te dringen, ondanks dat ik wist dat het niet het juiste moment was en de ander was er niet klaar voor, en zelfs als ik die ander was. Tegenwoordig noem ik het RESPECT.

Toen ik van mijzelf ging houden, ben ik gestopt met hunkeren naar een ander leven, en kon ik zien dat alles om me heen me uitnodigde om te groeien. Tegenwoordig noem ik het VOLWASSENHEID.

Toen ik van mijzelf ging houden, begreep ik dat ongeacht de omstandigheden, ik altijd op de juiste plaats en tijd ben, en dat alles op precies het juiste moment gebeurt. 
Zo vond ik rust. Tegenwoordig noem ik het ZELFVERTROUWEN.

Toen ik van mijzelf ging houden, ben ik ermee opgehouden mijzelf van mijn tijd te beroven, en ben ik gestopt met het bedenken van geweldige projecten voor de toekomst. Tegenwoordig doe ik alleen dat wat me vreugde en geluk brengt, waar ik van hou en waardoor mijn hart jubelt, en ik doe het op mijn manier en in mijn eigen tempo. Tegenwoordig noem ik het EENVOUD.

Toen ik van mijzelf ging houden, heb ik me bevrijd van alles dat niet gezond voor me is – eten, mensen, dingen, situaties, en van alles dat me neerhaalde, weg van mezelf. In eerste instantie noemde ik deze houding gezond egoïsme. Tegenwoordig weet ik dat het ZELFLIEFDE is.

Toen ik van mijzelf ging houden, heb ik het opgegeven om altijd te proberen gelijk te hebben, en sindsdien had ik minder vaak ongelijk. Tegenwoordig heb ik ontdekt dat het BESCHEIDENHEID is.

Toen ik van mijzelf ging houden, weigerde ik nog langer in het verleden te leven en me zorgen over de toekomst te maken. Nu leef ik enkel nog voor dit moment, daar waar alles gebeurt. Tegenwoordig leef ik iedere dag bij de dag en noem het VERVULLING.

Toen ik van mijzelf ging houden, zag ik in dat mijn denken me in verwarring kan brengen en ziek kan maken. Maar toen ik het met mijn hart verbond, werd mijn denken een belangrijke bondgenoot. Tegenwoordig noem ik deze verbinding WIJSHEID VAN HET HART.

We hoeven niet langer bang te zijn voor conflicten, confrontaties of welk probleem dan ook met onszelf of anderen. Zelfs sterren botsen tegen elkaar, en met hun uiteenbarsten worden nieuwe werelden geboren. Tegenwoordig weet ik, dat is HET LEVEN…”
                                                                                                                        <3    ‘Charlie Chaplin’