Lokah Samastah Sukhino Bhavantu…..

Betekenis: ‘Mogen alle levende wezens gelukkig zijn en vrij, mogen mijn gedachten, woorden en daden hieraan bijdragen’.

Met deze mantra in Sanskriet sluiten we de yogales af. Sanskriet is een oude taal uit India, vergelijkbaar met het Latijn bij ons. Sanskriet is ook de taal van yoga. In Sanskriet betekent een woord meer dan alleen de letterlijke betekenis. De woorden hebben geen religieuze betekenis, de taal wordt meer verstaan als een expressie van het Universum. De betekenis van deze mantra zou je dan kunnen zien als een expressie van onze diepe verbinding met jezelf, en iedereen om je heen. Met alles wat leeft.

Misschien ben je niet zo bekend met mantra’s, zo was dat ook bij mij toen ik er voor het eerst mee kennismaakte, het gaf me een wat ongemakkelijk gevoel als de yogaleraar een mantra zong of chantte tijdens de eindontspanning. En toch, als hij het niet deed, vond ik het ook jammer.
In ieder geval wilde ik er op een bepaald moment meer van weten en begon me te verdiepen in mantra. Ik zocht ze op het internet (spotify was er nog niet) en ik luisterde als ik thuis yoga beoefende, ze raakten me, waarom wist ik niet, maar ik begon stil te zitten en te luisteren. Mantra’s zijn voor mij een snelweg naar de stille ruimte achter het denken, de innerlijke stilte, zo zou ik het nu omschrijven. Mantra heeft veel voor mijn innerlijke reis betekent en doet dat nog steeds…

Met mantra chanten verhoog je de trilling van je hele wezen. Je doet dit voor jezelf om stilte, innerlijke kracht en rust of vrede te ervaren, maar je straalt dit ook uit, naar de wereld om je heen. Als je samen zingt of chant met anderen dan is het nog vele malen krachtiger. Negatieve emoties zoals boosheid, frustratie, schuld, schaamte of angst kunnen met mantra worden getransformeerd naar overgave en liefdevolle aandacht. Mantra kan je begeleiden op je reis naar binnen, je helpen verzachten naar jezelf, loslaten wat je niet meer dient etc….het is dan ook een echte yogabeoefening, daar kwam ik later achter, en daarom zijn er ook mantra’s aanwezig in de yogalessen die ik verzorg.

De mantra waarmee ik deze yogablog begon herinnert ons er ook aan dat er geen blijvend geluk kan worden gevonden zolang er vrijheid ontnomen wordt van anderen, en dat geldt voor alle levende wezens. Als we uitspreken dat we graag willen dat alle levende wezens vrijheid mogen ervaren, dan zullen we ons misschien ook eerder afvragen wat onze bijdrage hieraan is in het dagelijks leven.
Een voort-durende en geen gemakkelijke oefening…., vraag jij je bijvoorbeeld wel eens af welke weg het product dat je koopt en/of eet afgelegd heeft?

We chanten deze mantra als afsluiting van de yogales, om ons steeds weer opnieuw te her-inneren aan de diepe verbinding met alles wat leeft.

OM, Shanti, Shanti, Shanti (OM, Vrede, Vrede, Vrede) <3

Soulcreations

Creatieve flow is wat spontaan ontstaat. Hier, Nu.

Vaak zijn we in gedachten, of we staan op de automatische piloot.
Door met aandacht iets te creëren, is dat eigenlijk niet mogelijk.

Helemaal aanwezig, hier, nu…
In de flow van het moment.
Creatief bezig zijn kun je daarom in die zin een meditatie noemen….
In verbinding met jezelf en met elkaar, creatiekracht!

Mede daarom verzorg ik af en toe workshops in het tekenen van chakra, yantra en andere geometrische symbolen (een echte uitdaging in focus en concentratie) en andere workshops zoals
een vision/inspiratie board.
Ik noem dit soulcreations.
Verbinding, flow en creatiekracht.
<3

Wil jij op de hoogte gehouden worden, neem dan contact op.

Chakra bewustzijn

Alles is energie en hoe je in het leven staat, de wereld beziet, hoe je je voelt, denkt en handelt wordt beïnvloed door je energiesysteem. Chakra’s (draaikolken van energie) zijn simpel gezegd de energiepoorten of dimensies die ervoor zorgen dat de levensenergie stroomt in alle richtingen, dat je bewust bent van jezelf en je omgeving. Je kunt chakra’s niet zien in het fysieke lichaam, je kunt ze wel voelen.

De geschiedenis en oorsprong van de Chakrawijsheden, onderdeel van de Tantrische tradities ligt verborgen in een mistig en ver verleden. Chakra bewustzijnsdimensies beter leren kennen kan meer inzicht geven in de connectie tussen je lichaam, je denken en je emoties, in hoe het werkt in jou.

Meer inzicht in de meest bekende 7 chakra’s geeft dan ook mogelijkheden tot verruiming van bewustzijn en verandering in je denk/gewoontepatronen. Wat niet bewust is, kun je immers ook niet veranderen. Alles begint met inzicht ontwikkelen in jezelf.

Er wordt gezegd dat de kracht van zelf-transformatie, een helder bewustzijn en vreugde slapend aanwezig is in het bekken (eerste/tweede chakra). Deze oer-energie wordt kundalini genoemd, en wordt vaak afgebeeld als een slapende slang. Een bijzondere slang, want eenmaal ontwaakt beweegt de energie zich omhoog door de wervelkolom. Onderweg opent de energie talloze dimensies en mogelijkheden in ieder chakrabewustzijn. Dit is de weg naar een kosmisch bewustzijn of zelf-realisatie. 

De weg door de chakra’s is de weg van moed,
de weg van innerlijke kracht, 
de weg van bij jezelf kunnen blijven. 
De weg van aandacht, van liefde,
voor jezelf en iedereen om je heen.

We gaan oefenen en ervaren, zou je meer in willen gaan op jouw persoonlijke reis, maak dan een afspraak voor een privégesprek. Welkom! <3

Het pad van Yoga

Yoga beoefenen is een weg naar binnen.
Het pad begint vaak na een wake-up call. Het mag vanaf nu een beetje anders, wat meer met aandacht voor mezelf.
En zo begint Yoga…

Stapje voor stapje ont-wikkelen we onszelf op alle lagen, in alle dimensies.
Wie ben ik en waar kies ik voor?
Het lichaam geeft aanwijzingen, je leert het beter verstaan door ernaar te luisteren.
Stukje bij beetje jezelf beter leren kennen in die stukjes waar je jezelf een beetje was kwijtgeraakt of die nog onbewust zijn.
Ieder op zijn eigen wijze, zo staan we allemaal met een net iets ander perspectief in dit leven, en in de yogales,
we kijken als het ware door onze eigen bril van de ervaringen die we in het verleden hebben opgedaan.

Wat niet vergeten mag worden is dat we, als we die weg naar binnen korter of langer hebben gevolgd, er ook weer een weg naar buiten is.
Je gaat dat wat je op de yogamat ervaart langzaam maar zeker toepassen in de wereld om je heen.
Je gaat misschien nog duidelijker voelen, wat past me op dit moment en waar zeg ik nee tegen of misschien…..
Je leven wordt daardoor overzichtelijker, meer innerlijke ruimte of innerlijke stilte wordt ervaren.

Oefenen wordt langzaam maar zeker geïntegreerd in je dagelijks bestaan,
het dagelijks leven als oefenterrein
Een spel met uitdagingen en mogelijkheden inplaats van problemen….
Je leven wordt als rijker, voller ervaren
omdat je meer opmerkt,
bewuster bent.
Je intuïtie krachtiger,
je verstaat die innerlijke kracht beter,
bent meer in verbinding met alles wat leeft.
Kortom meer aandacht en liefde in je leven.
Dat is wat Yoga beoefenen kan brengen,
en meer……<3

To be or not to be….

Hoe beweeg jij door het leven?

Heb je het gevoel dat je steeds in de doe-stand staat, dat je erg veel moet van jezelf?

Neem regelmatig even een adempauze, bijvoorbeeld nu.
Kom rechtop zitten, adem rustig, zacht en ruim in, alsof je aan een heerlijk geurende roos ruikt. Adem rustig en wat langzamer uit, door je neus. Herhaal dit een aantal keer. Sluit misschien even je ogen.

Zo simpel kan het zijn…jezelf ont- moeten en even her- inneren. <3

Als geen ander weet ik hoe het is om in de modus te zitten van veel druk voelen uit je omgeving, presteren en je laten leiden door alles wat om je heen gebeurt.

Geloof je me als ik zeg dat dit echt anders kan?
Het is niet gemakkelijk om jezelf te ont-moeten. Er is een zekere moed voor nodig. Het kan best confronterend zijn om op te merken dat je niet zoveel contact meer hebt gehad met jezelf en je lijf de laatste tijd, dat je niet zoveel meer voelt. Ja pijntjes en ongemak, of een algeheel gevoel van niet lekker in je vel zitten.
Wat doe je dan?
Netflixen….nog een vakantie, eten, drinken, afleiding zoeken….dat kan natuurlijk allemaal heerlijk, gezellig en lekker zijn maar op de lange duur gaat het niets opleveren, hooguit wat afleiding of verdoving. Onze samenleving lijkt te draaien om doen, spullen/steeds meer en afleiding/verdoving door middel van ongezond eten, drinken en beeldschermen.

Terug naar jezelf, simpeler leven en ontspullen helpt wel…. terug naar de natuurlijke, de echte jij. Niets erbij, maar laten gaan wat niet meer nodig is, meer genieten van de kleine dingen, voller in het leven staan. Gezondere keuzes maken, niet omdat het moet, maar omdat je intuïtief voelt wat bij je past en de innerlijke kracht ontwikkeld om er daadwerkelijk voor te kiezen.

Yoga en meditatie beoefenen kan je hierin begeleiden.
De weg terug naar jezelf wordt lichter naarmate je de aandacht leert verplaatsen, meer aanwezig bent door bewuster te zijn van je adem, je lichaam en hoe je in het leven staat. Hier en nu. Van onbewust naar bewust. Van doen naar Zijn…

Yoga is geen quick fix, het is een rust en ruimte gevend pad, een inspirerende en helende weg naar binnen. Je doet het voor jezelf en iedereen om je heen. Alles is al in jou aanwezig…..het is aan jou om dit zelf te ontdekken. <3

Innerlijke Stilte

Wat is dat eigenlijk?

Innerlijke Stilte is niet afhankelijk van de afwezigheid van geluid…….of zelfs van gedachten. Je hoeft er ook niet voor in bepaalde yogahoudingen te zitten.

Innerlijke Stilte of het Oneindige gaat vooraf aan alles. Het is aanwezig in alles en iedereen. Als een diepe tevredenheid……als rust….ruimte….

En toch ervaren we het vaak anders, het denken overheerst. Het overal iets van vinden, positief dan wel negatief, het ‘heilige moeten’ van onszelf, druk voelen van de omgeving, noem maar op. Het hoofd regeert. Dat kost energie, we lopen er als een batterij op leeg. We voelen ons afgescheiden en Innerlijke Stilte lijkt ver weg.

Yoga/meditatie beoefenen brengt het denken tot rust en leert ons stap voor stap steeds langer ‘bewust’ in de diepe ervaring van Innerlijke Stilte of het Oneindige verblijven.

Vol-ledig Zijn, in alle omstandigheden, alles mag er zijn, jij mag er helemaal zijn.
Het blijft een doorgaande oefening….<3

Jezelf Zijn

Zoals kleine Oscar op zijn stepje de wereld om hem heen aan het ontdekken is, zo kunnen wij als volwassenen op een bepaald moment gaan beseffen dat we onszelf een beetje zijn kwijtgeraakt in diezelfde wereld vol verleidingen en prikkels.

Echt zijn is voor een puur en onschuldig kind heel vanzelfsprekend, als we opgroeien krijgen we hier moeite mee. We gaan ons aanpassen aan wat we denken dat van ons verwacht wordt. We willen anderen niet teleur stellen. Zo laten we ons vaak leiden door onze gedachten, verwachtingen, herinneringen en overtuigingen (heel kort gezegd). We laten ons zelfs leiden door onze gedachten over wat anderen misschien zouden denken……..laat dit eens op je inwerken.

Dit kost heel veel energie, we raken vermoeid en chronische stress is maar een klein stapje verder. We laten ons leiden door onze omstandigheden, in plaats van de keuzes te maken die echt bij ons passen.

Wil jij meer inzicht in jezelf ont-wikkelen? Leven vanuit je echte ware Zelf? De weg van bewuste stappen zetten naar een meer vervullend leven.

Yoga/Meditatie beoefening kan jou hierbij ondersteunen.

Je ontvangt en beoefent krachtige technieken om steeds meer jezelf te kunnen zijn in alle omstandigheden. Welkom! <3

Bewust-Zijn

‘Bewuster worden’
betekent ‘liefdevoller worden’,
meer in verbinding zijn.
Het betekent eigenlijk ‘meer liefde’ worden
want liefde is wat we echt zijn.
‘Bewuster worden’
betekent dus ‘meer jezelf worden’.
En ‘meer jezelf worden’ betekent
‘meer in verbinding zijn’.

Het enige wat nodig is om weer meer in verbinding te zijn is om ons te bevrijden van de door angst en boosheid geconditioneerde reactiepatronen. Waar angst en boosheid zijn kan geen liefde zijn.
Jouw opdracht is daarom niet om meer te leren beminnen maar om je reactiviteit meer en meer te ontleren. Door teveel in de overlevingsmodus te leven schieten we vaak zo snel in onze reactiepatronen en dus uit verbinding. Zo vergeten we meer en meer wie we echt zijn.
We hebben vaak ook zelf geleden onder gebrek aan liefde en dat is soms zelfs traumatisch, vooral als kind. Maar als we weer willen worden wie we echt zijn is het essentieel om ons hart weer te leren openen en ook open te houden als anderen in hun defensiepatronen verzeild geraken.

~Sri Prem

Symboliek

Ze zat tussen wat spulletjes die weg mochten, in de achtertuin onder de overkapping bij mijn ouders. Ik ging naar huis en zag haar zitten, ze keek me enigszins wanhopig aan. Ach, Simpeltje….dacht ik. Simpeltje wordt weggedaan?!! Ik liep het tuinhek uit, realiseerde me dat ik mijn paraplu vergeten was en ik zou nog even de vuilcontainer aan de weg zetten. Ik liep weer terug het hek in, Simpeltje zat daar en keek me aan. Ze raakte mijn hart, ik pakte haar op en liep naar binnen. “Waarom zit Simpeltje daar”, vroeg ik.
Ja, ik heb zoveel spullen, ben aan het opruimen zei mam. Wat moet ik er toch allemaal mee…..Ach….zei ik….ja…..zei zij weifelend…. zal ik haar weer binnenhalen. Nee hoorde ik mezelf zeggen, ik neem haar wel mee naar huis.
Ik, degene die geen spullen erbij wil, die het liefst ontspult en echt geen liefhebber van poppen is…

Ik nam haar mee en liep naar huis, heb voorzichtig haar gezichtje van porselein en sprieterige haartjes gewassen en nu zit ze in een hoekje op mijn werktafel.
Natuurlijk vroeg ik mezelf af waarom Simpeltje me zo raakte op dat moment.
Simpeltje is HET SYMBOOL voor mij van een lange periode van zo’n jaar of 25 in het leven van mijn moeder en mij. Een periode dat we creatief bezig waren, elfachtige wezens en poppen boetseerden, en later stonden we samen op beurzen met de creaties die ik vormgaf.

Teddyberen, honden, hazen, ze kwamen uit mijn hoofd, hart en handen en zagen eruit of ze al een lang leven achter de rug hadden. Verzamelaars zeiden dat mijn werk een ziel had en dat ze er daarom op vielen. Mam ging altijd enthousiast mee, zorgde voor de gezellige praatjes en de koffie. Ze maakte ook liefdevol mooie stoffen tasjes om de creaties in te verpakken.

Simpeltje is simpelweg HET SYMBOOL voor deze periode.
Bedankt mam voor dit lieve symbool vol mooie herinneringen. <3

Yantra en heilige geometrie

Wat is een yantra?
Een yantra is een vierkante geometrische figuur. Deze wordt getekend en geschilderd in een vast patroon, waarbij je eventueel een bijbehorende mantra kunt herhalen. Het tekenen en schilderen van het geometrische symbool gebeurt van buiten naar binnen en is een praktische vorm van meditatie, waarbij je steeds meer verstilt. Ook dit is een vorm van yoga, hoewel niet zo bekend in het westen.

Er zijn yantra’s van bijvoorbeeld chakra’s, goden, godinnen en planeten. Deze symbolen staan voor eigenschappen, patronen en kwaliteiten die we in onszelf kunnen leren herkennen en versterken.

Los van de chakra’s, tantrische goden en godinnen en vedische planeten kun je het werken met yantra’s en geometrische patronen en kleuren ook gewoon zien als een rustgevende en enigszins uitdagende creatieve bezigheid.

Wil je jezelf verdiepen in deze beoefening dan kun je contact opnemen voor meer informatie. Ik begeleid je graag in privélessen of in een kleine groep.

Een yantra maken is een innerlijke reis. Het vraagt focus en discipline en laat je op verrassende wijze kennis maken met jezelf. Persoonlijk beoefen ik deze technieken meer dan 10 jaar en ik zie elke yantra als een persoonlijke innerlijke reis. Door middel van concentratie en focus naar steeds meer innerlijke stilte en zelf-inzicht.

Heb je interesse in een speciaal voor jou, door mij geschilderde ‘Yantra’ of ander geometrisch symbool zoals bijvoorbeeld ‘Flower of Life’, dan kan dat ook. Elk symbool draagt een specifieke energie met zich mee, die jou helpt her-inneren…..Ik vervaardig alle symbolen met aandacht en liefde in elke penseelstreek.

Matangi-Yantra is geschilderd met gouache op khadi papier, dit is handgeschept papier uit India. Het papier is gemaakt van katoenvezels (lompen), heeft een unieke uitstraling en mooie snijranden.

Matangi Yantra geeft innerlijke kracht op het gebied van studeren, communicatie, creativiteit, fijne kunsten en muziek….

#mantra #yantra #workshop #schilderen #yoga #meditatie #sadhana #tantra