Creativiteit

Heerlijk is het om creatief bezig te zijn, waarom eigenlijk? Wat geeft het je om iets te creëren, en waar komt creativiteit eigenlijk vandaan?
Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen.

Zo lang ik me kan herinneren heb ik dat creatieve in me gehad, als kind al. Prutsen met dingetjes uit de natuur, tekenen, knippen plakken. Lekker in mijn eigen wereldje iets vanuit het niets creëren……
Ooit wilde ik naar de kunstacademie, maar daar is het nooit van gekomen. Maakt niet uit, ik heb het geluk gehad dat ik met de maaksels die uit mijn handen kwamen, mensen blij kon maken.

Vele jaren bestond mijn leven uit creëren. De wereld werd overgevlogen, naar beurzen in Tokio, Osaka, San Diego, Chicago, Baltimore, Londen etc. Steden waar ik inspiratie opdeed, contact had met liefhebbers, de klik zag ontstaan tussen mijn werk en de verzamelaar. Het leek soms op verliefdheid, mooi was dat om te zien. De dagen voor en na de beurs met collega’s even in een totaal andere wereld zijn, want wanneer kom je in Japan bijvoorbeeld.

Vol inspiratie kwam ik dan weer thuis, zin om weer aan de slag te gaan.

Creativiteit was er eigenlijk altijd, ik begon gewoon en het ontstond, vanuit het niets werd het iets, een creatie.

Toen kwam internet,….. ondanks de machtige charme van het wereldwijde bereik binnen een muisklik, het heeft mijn creativiteit lange tijd vernietigt.

De beurzen verdwenen, er werd gekocht via een muisklik. Niet meer zien, dat iemand “verliefd” is op je werk. Mooie foto’s op de website vervingen het echte contact, de verbinding.
Wel vele opdrachten krijgen. Maar liefst iets wat ik al eerder had gemaakt, of iets wat daar zoveel mogelijk op leek, want men keek naar de foto’s….
Mijn werk, wat erom bekend stond, dat het een ziel had, ging nu in kartonnen doosjes de wereld over, per post.
Alleen werken in mijn kleine atelier, een agenda vol opdrachten, geen echt contact met de liefhebber en ook niet met de collega’s. De computer als vervanger voor de beurzen.

Creativiteit werd productie, en dat voelt heel anders. Ik wilde dit niet, maar het gebeurde toch. Mijn ziel ging verloren in stress en de tijdsdruk van de vele opdrachten. Creativiteit heeft ruimte nodig, geen stress.

Gelukkig gaat een ziel nooit verloren…….terug naar de creativiteit…..yes! Het is 1935971_932223243512945_4105447471000375572_n (1)er nog steeds, al is het nu in een andere vorm.

Creativiteit ontstaat daar waar ruimte is, tussen verleden en toekomst, in het moment.

Yoga en meditatie brengt je steeds meer in het moment, waar de creativiteit kan stromen. In de stilte van jezelf.
Daarom ook de creatieve sessies, via een andere weg toegang krijgen tot jezelf.

Ook leuk als vriendinnen ochtend of middag <3