Ayurveda

Gezond en gelukkig leven, dat willen we toch allemaal? Er bestaat een leer die ouder is dan onze jaartelling….de klassieke Indiase gezondheidsleer Ayurveda.

Ayurveda (Sanskriet) betekent, kennis of wetenschap van het leven.
Volgens deze leer schuilt het geheim van een gezond lichaam en een gezonde geest in het vinden van balans, niet alleen in jezelf, maar ook tussen jou en je omgeving. Blijf je zoveel mogelijk in balans, dan heeft ziekte minder snel vat op je. Je kunt wel tegen een stootje.

De vijf elementen, aarde, water, vuur, lucht, ruimte waaruit het universum is opgebouwd, vindt je in alles terug, ook in ons menselijk lichaam. Iedereen is uniek. Volgens de Ayurvedische leer komt dit omdat we allemaal net een iets andere samenstelling hebben van de drie energietypen die er zijn:

vata – lucht, vaak beweeglijke types, flexibel en creatief.
pitta – vuur, wilskrachtig, vastberaden en georganiseerd.
kapha – aarde, krachtig en stabiel.

In de Ayurveda worden dit de dosha’s genoemd. Meestal zijn we een samenstelling van twee componenten waarbij er één overheerst. Deze samenstelling is bepaald op het moment dat jij als mens ontstaan bent. Gedurende ons leven raken we echter vaak verwijderd van onze natuurlijke balans. Dit kan de reden zijn waarom je “niet lekker in je vel zit”.

De meest nauwkeurige bepaling van je constitutie (dosha) krijg je door een Ayurvedische arts te raadplegen. Deze zal door middel van o.a. een pols diagnose jou constitutie aflezen. Kennis van je constitutie kun je gebruiken om je meer inzicht te geven in jezelf.

Het is belangrijk om te luisteren naar jezelf, ben je uit balans dan kent de Ayurveda een aantal bewezen manieren om je weer in harmonie met jezelf te brengen.
“Je bent wat je eet” is een veel gebruikte uitdrukking. Purificatie, voedingsadviezen, massages, kruiden, leefwijze, alles afgestemd op jou constitutie, om je natuurlijke balans weer te herstellen.

Volgens Ayurveda is het ook belangrijk om inspirerende mensen om je heen te hebben. Ga met een gerust hart mensen uit de weg die je moe of onzeker maken. Ga zoveel mogelijk om met mensen waar je energie van krijgt, die je helpen om vooruit te komen en bij wie je je op je gemak voelt. Ze kunnen een spiegel voor je zijn.

Volgens de Ayurvedische leer kunnen we uit balans raken als we vergeten wie we zijn. Als we niet luisteren naar onze spirituele kern. De taak die jij in dit leven hebt te vervullen wordt in India je dharma genoemd. Vaak is het werkelijke leven wat we leiden verschillend van dat wat we ten diepste voelen dat bij ons past.
Ayurveda, dit is maar een glimpje, beslist de moeite waard om je eens in te verdiepen <3

Happinez heeft een prachtig boek uitgegeven over de oorsprong en filosofie van Ayurveda, inclusief recepten.

DSC_0189

 

Laat je niet leiden door anderen,
wordt je bewust van je eigen doel,
verzamel je eigen ervaringen
besluit zelf welk pad je neemt”
                                         Atharva Veda