Meditatie

“Meditatie is als een zaadje, als je dit met liefde cultiveert, zal het steeds meer groeien en bloeien…..”

Meditatieavonden:

Dinsdagavonden 1x per maand 20.00 uur-21.30 uur

28 augustus, na de zomervakantie, beginnen we weer. Deze eerste meditatieavond in het nieuwe seizoen is kosteloos voor iedereen……….kom eens kennismaken. Leer mediteren en/of laat je inspireren tot leven in aandacht vanuit innerlijke kracht! 

Inloop op deze avonden vanaf 19.45 uur.

De maandelijkse groepsmeditatieavond van anderhalf uur bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een thema uit de allesomvattende yogafilosofie (verpakt in een geleide meditatie) of Nada-Yoga, daarna drinken we een kopje thee en is er tijd voor eventuele vragen over je persoonlijke meditatiebeoefening of de allesomvattende yoga of levensfilosofie. Denk vooral niet dat jouw vraag er niet toe doet, elke vraag is belangrijk. De vragen leiden tot inzicht, bij iedereen die aanwezig is.

Het tweede deel is pranayama, Diepe Meditatie en samyama. Wat dit alles precies inhoudt ervaar je als je meedoet. De meditatiemethode die ik doorgeef is een krachtige stap-voor-stapmethode om te verdiepen en te groeien in bewust-zijn.

Je wordt in alle oefeningen rustig en duidelijk begeleid, dus ook als het bijvoorbeeld de eerste keer is dat je kennismaakt met meditatie/stilzitten ben je van harte welkom. Heb je al een regelmatige beoefening dan kunnen deze avonden je helpen te verdiepen.

Groepsmeditatie heeft een krachtig, verdiepend en inspirerend effect op je persoonlijke yoga/meditatiebeoefening. Je ontmoet gelijkgestemden en in verbinding met elkaar kun je vaak gemakkelijker afdalen in de innerlijke stilte dan alleen. 

Ik wil je graag inspireren te onderzoeken wat yoga/meditatie voor jou kan betekenen. Met de meditatieavonden hoop ik een plaats te mogen bieden waar we kunnen samenzijn. In een warme en uitnodigende sfeer jezelf mogen zijn, los van alle sociale rollen die je in het dagelijks leven op je neemt. Je hoeft hier dus niet te socializen of gezellig te doen 🙂 .
Ik vraag je tijdens deze avonden juist de stilte zoveel mogelijk te respecteren, graag vanaf binnenkomst. Je kunt dit zien als een oefening, je houdt de aandacht bij jezelf, gunt de ander zijn/haar stilte…….Misschien kun je ervaren dat door zoveel mogelijk in stilte te verblijven dit de verbinding met elkaar juist kan verdiepen. Ook diepere inzichten in jezelf zijn toegankelijker in stilte.

Volg je geen yogalessen bij mij, ook dan ben je van harte welkom.

Heb je een eigen meditatiekussen, breng het dan mee voor je eigen comfort. Het leren zitten zonder ongemak of pijn is een belangrijk onderdeel van meditatie, dat mag natuurlijk ook altijd op een stoel, ze staan klaar!

Graag aanmelden. Maximaal 12 personen. Ervaring met yoga/meditatie is niet nodig. Je bent altijd van harte welkom!

€10,00 voor een losse meditatieles of je kunt je yogaleskaart gebruiken. Deze avonden kun je ook als inhaalles gebruiken.

‘The guru is in you’……Yogani’

Waarom meditatiebeoefening? 

De gedachten waarmee we ons vaak identificeren springen alle kanten op. Ze roepen gevoelens/emoties op. Emoties zoals blij zijn, maar ook bijvoorbeeld je verdrietig voelen, geïrriteerd zijn, eenzaamheid, boosheid, het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, angst…. vervolgens identificeren we ons met deze gevoelens/emoties. Deze emoties zijn vaak het gevolg van ‘oud zeer’, herinneringen, onbewust in het lichaam opgeslagen als spanning, verkramping en pijn. En zo zijn we, en dit is erg kort en simpel uitgelegd, vaak een speelbal van onze gedachten, emoties en pijn.

We ervaren ups en downs, goed en slecht, fijn en niet fijn, hier en daar, ik en jij. We voelen ons afgescheiden van het grote geheel.

We weten vaak wel dat we meer zijn dan dit lichaam, deze gedachten en emoties. Echter, om dit daadwerkelijk te ervaren, zeker in onze maatschappij, daar is meestal regelmatige beoefening van bijvoorbeeld het yogapad en genade voor nodig.

Yoga is geen yoga zonder meditatie. Alle beoefening van asana (houdingen) is ervoor bedoeld om je uiteindelijk te kunnen laten stilzitten…..Meditatie/yogabeoefening is een doorlopend proces van liefdevolle volharding in het telkens opnieuw de aandacht naar binnen richten. Je observeert van moment tot moment…, bijvoorbeeld de adem of een mantra. Merk je op dat je afgeleid bent (meegenomen in gedachten), dan breng je de aandacht vriendelijk weer terug naar het huidige moment van beoefening.

Wat je in het begin nodig hebt is vooral geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. Je zult er geen spijt van hebben. Het is niet moeilijk….het gaat om het jezelf daadwerkelijk elke dag toestaan te gaan stilzitten, dat is vaak de grootste oefening.

De effecten van deze beoefening, en dit is ook wetenschappelijk onderzocht, zijn groot. Al na een aantal weken dagelijks 10 minuten oefenen merk je de effecten in je dagelijks leven. Het bewust-zijn neemt toe, je creëert ruimte tussen jou en beperkende of rondspringende gedachten en daardoor ervaar je meer rust, kalmte, je hebt meer focus en helderheid.

Laat jij meditatiebeoefening een vast onderdeel van je dagelijks leven zijn, net zoals tandenpoetsen en douchen bijvoorbeeld, dan kan dit een werkelijke verrijking betekenen in het leven die zich steeds meer verdiept.

Dit alles komt natuurlijk ook je fysieke gezondheid ten goede. En, niet te vergeten, de rust die jij uitstraalt heeft invloed op alles en iedereen om je heen.

Mocht jij je beoefening de laatste tijd wat ‘vergeten’ zijn, weet dan dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Wat je gedaan hebt tot nu gaat nooit verloren en kun je op ieder moment weer oppakken en verdiepen.

Het hele yogapad en een inspirerende film “Samadhi” van 60 minuten vind je hier

Ben je op zoek? Je mag vrijblijvend contact met me opnemen, ik ontmoet je graag.

“Als je op zoek bent naar kortstondig geluk

richt je dan op tijdelijke dingen; omstandigheden,

relaties, activiteiten, bezittingen, aanzien, genot,

geestverruimende middelen et cetera.

Als je op zoek bent naar blijvend geluk en vrede,

richt je dan op het ontdekken van je ware natuur”.

~Rupert Spira