Meditatie

“Meditatie is als een zaadje, als je dit met liefde cultiveert, zal het steeds meer groeien en bloeien…..”

Meditatieavonden:

Dinsdagavond 29 mei    20.00 uur-21.30 uur.
Deze avond beginnen we weer met Nada-Yoga…..door middel van klank en adem de stilte in jezelf ervaren, kopje thee en daarna natuurlijk pranayama, Diepe Meditatie (DM) en samyama…..

Inloop op deze avonden vanaf 19.45 uur.

De groepsmeditatieavond van anderhalf uur bestaat uit twee delen. Het eerste deel is inspiratie uit de allesomvattende yogafilosofie of Nada-Yoga, daarna drinken we een kopje thee en is er tijd voor eventuele vragen over je persoonlijke meditatiebeoefening of de filosofie.
Het tweede deel is pranayama, Diepe Meditatie en samyama. Wat dit alles precies inhoudt ervaar je als je meedoet. De meditatiemethode die ik doorgeef is een krachtige stap-voor-stapmethode om te verdiepen en te groeien op het yogapad.

Je wordt in alle oefeningen rustig en duidelijk begeleid, dus ook als het bijvoorbeeld de eerste keer is dat je kennismaakt met meditatie/stilzitten ben je van harte welkom.

Groepsmeditatie heeft een krachtig, verdiepend en inspirerend effect op je persoonlijke yoga/meditatiebeoefening. Je ontmoet gelijkgestemden en in verbinding met elkaar kun je vaak gemakkelijker afdalen in de innerlijke stilte dan alleen. 

Mijn doel is met de meditatieavonden een plaats te mogen bieden waar we kunnen samenzijn in Stilte/Waarheid (Satsang). In een warme en uitnodigende sfeer jezelf mogen zijn, los van alle sociale rollen die je in het dagelijks leven op je neemt. Ik wil je graag inspireren te onderzoeken wat yoga/meditatie voor jou kan betekenen. Heb je al een regelmatige beoefening dan kunnen deze avonden je helpen te verdiepen.

Ik vraag je tijdens deze avonden de stilte zoveel mogelijk te respecteren, graag vanaf binnenkomst. Je kunt dit zien als een oefening, houdt de aandacht bij jezelf, gun de ander zijn/haar stilte…….Misschien kun je opmerken dat door zoveel mogelijk in stilte te verblijven dit de verbinding met elkaar juist kan verdiepen. Ook diepere inzichten in jezelf zijn toegankelijker in stilte.

Volg je geen yogalessen bij mij, ook dan ben je van harte welkom.
Heb je een eigen meditatiekussen, breng het dan mee voor je eigen comfort. Het leren zitten zonder ongemak of pijn is een belangrijk onderdeel van meditatie, dat mag natuurlijk ook op een stoel, ze staan klaar!

Graag aanmelden. Maximaal 12 personen. Ervaring met yoga/meditatie is niet nodig. Je kunt op ieder moment instromen en bent van harte welkom.

€10,00 voor een losse meditatieles of je kunt je yogaleskaart gebruiken. Deze avonden kun je ook als inhaalles gebruiken.

‘The guru is in you’……Yogani’

 

 

Meditatie, wat is dat eigenlijk?……Vanuit de yogatraditie gezien zijn alle stappen van het achtvoudige yogapad bedoelt als voorbereiding om je te kunnen laten stilzitten. Ongehinderd door pijn, onrust en ongemak.

Yoga/Meditatie is een doorlopend proces van liefdevolle volharding in het telkens opnieuw de aandacht naar binnen richten (pratyahara). Aanwezig zijn in elk moment.

Je kunt dit ook aandachttraining noemen, want eigenlijk is meditatie (dhyana) volgens de yogatraditie een ‘staat van zijn’ die gaandeweg ontstaat vanuit de liefdevol volhardende beoefening van aandachttraining (dharana).

Wat je in het begin nodig hebt is geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. Je zult er geen spijt van hebben. Het is niet moeilijk….het gaat om het jezelf daadwerkelijk elke dag toestaan even stil te gaan zitten, dat is vaak de grootste oefening.

De effecten van deze beoefening, en dit is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, zijn groot. Al na een aantal weken dagelijks oefenen merk je de effecten in je dagelijks leven. Je gaat je rustiger voelen, blijer, creatiever, je hebt meer focus en helderheid.

Laat jij stilzitten (meditatiebeoefening)  een vast onderdeel vormen van je dagelijks leven net zoals tandenpoetsen en douchen bijvoorbeeld, dan kan dit een grote verrijking betekenen in je leven die zich steeds meer verdiept.
Gaandeweg het doorlopende proces van je dagelijkse beoefening zul je steeds meer je natuurlijke staat van zijn her-kennen (een diepe onderliggende vrede of bliss) en deze mee kunnen nemen in je dagelijkse leven. Dit alles komt natuurlijk ook je fysieke gezondheid ten goede. En, niet te vergeten, de rust die jij uitstraalt heeft invloed op alles en iedereen om je heen.

Mocht jij je beoefening de laatste tijd wat ‘vergeten’ zijn, weet dan dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Wat je gedaan hebt tot nu gaat nooit verloren en kun je op ieder moment oppakken en verdiepen. Ik wil je graag adviseren en/of begeleiden in je persoonlijke thuisbeoefening. Je kunt daarvoor altijd contact met me opnemen.

Een inspirerend stukje film (Samadhi) van 9 minuten https://youtu.be/dqGdWoW-GT8

De hele (60 min) film vind je hier