Meditatie

“Meditatie is als een zaadje, als je dit met liefde cultiveert, zal het steeds meer groeien en bloeien…..”

Dinsdagavond 20 maart 20.00 uur-21.30 uur

Dinsdagavond 22 april    20.00 uur-21.30 uur

Inloop vanaf 19.45 uur.


Meditatieavonden
Groepsmeditatie heeft een krachtig, verdiepend en inspirerend effect op je persoonlijke yoga/meditatiebeoefening. Je ontmoet gelijkgestemden en in verbinding met elkaar kun je vaak gemakkelijker afdalen in de innerlijke stilte dan alleen. Ik vraag je tijdens deze avonden de stilte zoveel mogelijk te respecteren, graag vanaf binnenkomst. Je kunt dit zien als een oefening, houdt de aandacht bij jezelf,…….

Tijdens de groepsmeditatieavonden is er yogafilosofie, er is pranayama, diepe meditatie en samyama. Wat dit alles precies inhoudt ervaar je als je meedoet. De meditatiemethode die ik doorgeef is een heel krachtige stap-voor-stapmethode om te groeien op je yogapad.

Je wordt in alle oefeningen rustig en duidelijk begeleid, dus ook als het bijvoorbeeld de eerste keer is dat je kennismaakt met meditatie ben je van harte welkom. Er is ruimte voor vraag en antwoord over je ervaring met meditatiebeoefening of de filosofie en er is natuurlijk ook een kopje thee.

Mijn doel is met de meditatieavonden een plaats te mogen bieden waar we kunnen samenzijn in stilte/waarheid (Satsang). In een warme en uitnodigende sfeer jezelf mogen zijn, los van alle sociale rollen die je in het dagelijks leven op je neemt. Ik wil je graag inspireren te onderzoeken wat yoga/meditatie voor jou kan betekenen. Heb je al een regelmatige beoefening dan kunnen deze avonden je helpen te verdiepen op je pad.

Volg je geen yogalessen bij mij, ook dan ben je van harte welkom op de meditatieavonden.
Wil je op een stoel zitten, dan kan dat altijd. Heb je een eigen meditatiekussen breng het mee voor je eigen comfort. Het leren zitten zonder ongemak of pijn is een belangrijk onderdeel van meditatie.

Graag aanmelden. Maximaal 12 personen. Ervaring is niet nodig. Je kunt op ieder moment instromen en bent van harte welkom. Op donatiebasis, suggestie tussen €5,00 en €10,00 of je kunt je yogaleskaart gebruiken.


Meditatie, wat is dat eigenlijk?……Vanuit de yogatraditie gezien zijn alle stappen van het achtvoudige yogapad bedoelt als voorbereiding om je te kunnen laten zitten voor meditatie. Ongehinderd door pijn, onrust en ongemak.

Yoga/Meditatie is een doorlopend proces van liefdevolle volharding in het telkens opnieuw de aandacht naar binnen richten (pratyahara). Aanwezig zijn in elk moment.

Je kunt dit ook aandachttraining noemen, want eigenlijk is meditatie (dhyana) volgens de yogatraditie een ‘staat van zijn’ die gaandeweg ontstaat vanuit de liefdevol volhardende beoefening van aandachttraining (dharana).

Wat je in het begin nodig hebt is geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. Je zult er geen spijt van hebben. Het is niet moeilijk….het gaat om het jezelf daadwerkelijk elke dag toestaan, dat is vaak de grootste oefening.

De effecten van deze beoefening, en dit is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, zijn groot. Al na een aantal weken dagelijks oefenen merk je de effecten in je dagelijks leven. Je gaat je rustiger voelen, blijer, creatiever, je hebt meer focus en helderheid.

Laat jij meditatiebeoefening  een vast onderdeel vormen van je dagelijks leven net zoals tandenpoetsen en douchen bijvoorbeeld, dan kan dit een grote verrijking betekenen die zich steeds meer verdiept.

Gaandeweg het doorlopende proces van je dagelijkse beoefening zul je steeds meer je natuurlijke staat van zijn her-kennen (een diepe onderliggende vrede of bliss) en deze mee kunnen nemen in je dagelijkse leven. Dit alles komt natuurlijk ook je fysieke gezondheid ten goede. En, niet te vergeten, de rust die jij uitstraalt heeft invloed op alles en iedereen om je heen.

Mocht jij je beoefening de laatste tijd wat ‘vergeten’ zijn, weet dan dat je elke dag weer opnieuw kunt beginnen. Wat je gedaan hebt tot nu gaat nooit verloren en kun je op ieder moment weer oppakken en verder verdiepen. Ik wil je graag adviseren en/of begeleiden in je beoefening. Je kunt daarvoor contact met me opnemen.

Een inspirerend stukje film (Samadhi) van 9 minuten https://youtu.be/dqGdWoW-GT8

De hele (60 min) film vind je hier

‘The guru is in you’……Yogani’