Winter

We zijn op weg naar de laatste Volle Maan van het jaar (27 december) en iedere dag wordt het lichter. De winterzonnewende wordt ook de geboorte van de Zon genoemd. We bevinden ons als het ware in het middelpunt van de spiraal en gaan nu langzaam weer de weg naar buiten. Voorlopig is dat nog steeds in de binnenwereld, in een warm en gezellig huis, waar je je aandacht naar binnen kunt richten in plaats van (teveel) naar buiten. Dit maakt je zelfbewuster en geeft ruimte om te voelen wat belangrijk is voor jou in het hier en nu.
Zowel Midwinter als de Volle Maan december zijn goede momenten om terug te kijken en daarna vooruit.

Hieronder 2 inspiratie momentjes met jezelf: 
Je kunt bijvoorbeeld een mooie kaartenset gebruiken en even gaan zitten bij kaarslicht. Zit in stilte met de kaarten in je hand en sluit je ogen. Wees je bewust van je adembeweging en kom langzaam tot rust. Schud de kaarten goed en leg ze voor je neer, maak 3 stapeltjes. De bovenste kaart van het linker stapeltje staat voor het afgelopen jaar….de bovenste kaart van middelste stapeltje staat voor waar je nu staat….de bovenste kaart van het rechter stapeltje staat voor het nieuwe jaar….
Wat zeggen de afbeeldingen of de boodschappen jou?
Neem er even de tijd voor en schrijf er eventueel een stukje over in je journal of je heilige nachten-schriftje.

Een brief schrijven aan jezelf.
Het einde van het jaar is bij uitstek een moment om te reflecteren. Een mooie manier daarvoor is het schrijven van een brief aan jezelf. Om terug te blikken, vooruit te blikken én te bekijken waar je dankbaar voor bent. Daarin stip je een aantal punten aan, die je hieronder aangegeven ziet.

Maak bijvoorbeeld eerst een lange wandeling, zet een grote beker thee voor jezelf, steek een kaars aan, sluit je ogen een moment, ga er echt voor zitten. Laat je zoveel mogelijk leiden door je schrijvende hand…..

 1. Wat is er in het afgelopen jaar gebeurd?
  Hiermee kun je, naast de ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld op het wereldtoneel, ook je persoonlijke ontwikkelingen van afgelopen jaar vastleggen. Als je dit opschrijft, zul je zien dat ook gebeurtenissen die je dacht bijna vergeten te zijn toch nog naar boven komen.
 2. Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?
  En dan vooral qua ervaring, qua levenslessen? Door het bewust te noteren kun je het meenemen voor volgend jaar.
 3. Wat wil je meenemen naar volgend jaar en wat wil je achterlaten?
  Wat, van afgelopen jaar, wil je beslist meenemen? Is dat een (hervonden) hobby? Een vriendschap? Een les? En wat wil je achterlaten, een gewoonte, een contact dat vastloopt? Door bewust bij deze punten stil te staan, zul je zien dat je – bewust of onbewust – aankomend jaar actie zult ondernemen om dingen voort te zetten of juist niet.
 4. Wat wil je volgend jaar graag meemaken?
  Zijn er plannen of ideeën die je al langer – misschien onbewust – hebt? Schrijf het op! Door het vast te leggen is de kans groter dat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen.
 5. Waarin wil jij je volgend jaar ontwikkelen?
  Van iets nieuws leren word je een rijker mens. Wat wil jij het aankomende jaar leren of waar wil jij je (verder) in ontwikkelen?
 6. Waar was je afgelopen jaar dankbaar voor?
  Dankbaarheid maakt je gelukkiger, bewijst wetenschappelijk onderzoek. Rond de brief af met het noemen van drie dingen waar je dankbaar voor bent.
  De brief is nu klaar.

  Wat doe je er nu mee? Steek hem in een envelop, plak hem dicht en doe hem in een la. Of in een mooi doosje, of plak de envelop achterin je nieuwe agenda of in het schriftje dat je gebruikt voor de ‘Heilige Nachten’. Volgend jaar december, vlak voor je een nieuwe brief aan jezelf schrijft (maak er een jaarlijks ritueel van!) lees je hem opnieuw. Interessant om te zien wat er bijvoorbeeld is uitgekomen van de dingen die je wilde doen, of je voor dezelfde of andere dingen dankbaar bent, hebt afgerekend met bepaalde dingen…..Ik beloof je dat het je zelfinzicht zal geven (en input voor je nieuwe brief aan jezelf)!
  Mooie dagen, mystieke nachten en een nieuw jaar vol lichtpuntjes <3