Tibetaans Boeddhisme

tulku_sonam_09-09-09_lach_dalai_lamaTulkusonam Choedup Rinpoche hield een lezing ‘Mindfulness en Meditatie’ in Nootdorp.
Tulkusonam is een inspirerende Tibetaanse leraar. Hij is een voorbeeld voor wie wil leren om met meer vertrouwen in het moment te leven.

Twee jaar geleden woonde ik een Puja (gebedsceremonie) van deze Boeddhistische leraar bij in Den Haag. Het was in de donkere dagen rond kerst. We offerden zoetigheid, brandden kaarsen en ondertussen reciteerde de Tibetaanse monnik zijn Boeddhistische mantra’s voor het welzijn van alle levende wezens. Hij gebruikte daarbij ook een luide bel om ons in het huidige moment te houden. Daarna was er voor ieder die dit wilde een persoonlijke zegening en een rood katoenen draadje werd met aandacht om de pols geknoopt. Voor mij was dit een bijzondere  kennismaking met een Boeddhistische Puja en een krachtige ervaring.

Misschien omdat de dagen weer donker zijn dacht ik terug aan dit bijzondere ritueel en informeerde of Tulkusonam in Nederland aanwezig was, heel toevallig, hij was in Nederland en nog meer toeval, over twee weken kwam hij naar Nootdorp (of all places)…..

De Tibetaanse monnik vertelde op heldere wijze over mindfulness-meditatie-verlichting, non-dualiteit en compassie en gebruikte daarbij vele voorbeelden uit het dagelijks leven.

Tulkusonam is toegankelijk en vrolijk, hij gaf antwoord op vragen zoals: hoe kun je blijvende vreugde ervaren ondanks je soms niet gemakkelijke omstandigheden?  Wat is eigenlijk compassie ?  Ik hoop dat alle toehoorders hebben gehoord hoevaak hij herhaalde, ‘natuurlijk vergt dit veel oefening.’ Hij gaf ook uitgebreid antwoord op vragen over zijn persoonlijk leven en meditatie ervaringen.

Tulkusonam is als kleine jongen herkend als de reïncarnatie van een verlichte Lama en was daarom voorbestemd een Boeddhistisch leraar te worden, hij werd weggezonden voor jarenlang onderricht in het Tibetaans Boeddhisme en heeft onder andere vier jaar in een grot gemediteerd. Tulkusonam is een directe leerling van de Dalai Lama. Hij is een vluchteling uit Tibet, woont nu in India en reist een groot deel van het jaar door Europa. Hij verspreidt  Universele Wijsheid en de opbrengsten hiervan gaan allemaal naar zijn land Tibet, waar hij investeert in het welzijn en de educatie van nomadenkinderen. http://www.tulkusonam.nl

We beoefenden met elkaar een korte groepsmeditatie en de stilte was bijzonder intens. Daarna was er voor hen die dit wilden een persoonlijke zegening en een rood katoenen draadje werd met aandacht om de pols geknoopt.
Stay in the present moment, practice…….<3

*Wil jij ‘leren’ mediteren, een eigen dagelijkse practice ontwikkelen, ik begeleid je graag.