Svadhyaya

Terugkerende dromen, gedachten, herinneringen, to do lijstjes, piekeren…..

Heb jij dat ook wel eens? Je wilt er graag van af, maar steeds opnieuw komt hetzelfde naar boven.

Je zou ook graag willen mediteren maar iedere keer als je gaat zitten…..daar is het weer, die gedachten, die herinnering. Er is altijd wel iets dat in de weg staat van het even bij jezelf zijn.

Wat je kan helpen is schrijven, het hoeft niet mooi, het hoeft geen dagboek te worden, en je hoeft het aan niemand te laten lezen.

Gewoon simpel en kort, dat wat steeds maar weer tevoorschijn komt als je even tijd voor jezelf neemt, schrijf het op.
Ook met steeds terugkerende dromen kan dit je helpen.

Mijn ervaring is, heb je bijvoorbeeld de herinnering aan een gebeurtenis opgeschreven, dan kun je deze gemakkelijker loslaten.

Een mooie bijkomstigheid is, soms schrijf je zo maar ergens naar toe. Schrijf je iets op, wat je niet verwacht had. Alsof er een laatje is opengegaan wat graag opgeruimd wilde worden.

Als je dit regelmatig doet, krijg je steeds meer inzicht in jezelf.

Zo wordt je steeds wat lichter, krijg je meer ruimte, ruimte voor nieuwe creatieve ideeën, of voor meer rust in je leven.

Je zou het kunnen zien als een stukje *svadhyaya.
<3

*Svadhyaya / zelfstudie  is één van de niyama’s van het achtvoudige pad van Patanjali. Bij de yogi’s betekent dit het bestuderen van oude heilige geschriften. Je de inhoud eigen maken. Door deze kennis ontwikkel je daarnaast meer inzicht in je eigen processen, het zelfonderzoek.