Deze maand beginnen de yogalessen met een klein stukje yogafilosofie. De Yama’s.
De eerste Yama is Ahimsa, niet beschadigen-niet kwetsen-geweldloosheid, naar alle levende wezens, dus ook naar jezelf. Volgens Yoga en de yogi begint alles met geweldloosheid. Dit is niet iets wat zomaar vanzelf aanwezig is in een ieder van ons. Geweld komt vaak voort uit angst, angst voor het onbekende. Het is nodig dat je geest een omschakeling maakt naar de positieve krachten in je zoals tolerantie, compassie en liefde.
Je kunt Ahimsa zien als de voedingsbodem voor alle daaropvolgende stappen op het yogapad.
Satya is de tweede Yama, waarachtigheid of waarheidsliefde, in gedachten, woorden en daden.
Deze twee yama’s samen brengen mij tot het schrijven van deze blog over de grote kracht van woorden en gedachten. Ahimsa en Satya in onze communicatie.
Ons mens-zijn bestaat uit meerdere lagen (kosha’s) die samen een geheel vormen en alles wat we denken, zeggen, horen, zien, ruiken, proeven heeft invloed op het geheel. Alles bestaat uit energie en is met elkaar verweven.
De Japanse wetenschapper Masuru Emoto heeft op beeld aangetoond wat de invloed van woorden en de intonatie van onze stem is op waterkristallen. Als je nagaat dat ons lichaam voor ongeveer 80% uit water bestaan is het niet moeilijk te begrijpen dat gedachten, woorden, klanken, mantra etc. een ongelooflijke kracht hebben op ons hele systeem (fysiek, mentaal, emotioneel).
Neem het woord moeten. Op een bepaald moment in mijn leven ontdekte ik dat perfectionisme geen eigenschap is om jaloers op te zijn. Ik was vastgelopen in het heilig moeten. Alles wat ik ondernam, ook alle leuke dingen voelden als moeten en moeten ging echt niet meer. Het lichaam zei stop, nu. Dat was voor mij het begin van het yogapad, de bewuste weg terug naar wie ik werkelijk ben.
Hoe verander je negatieve gedachten en/of verplichtende woorden in jezelf naar bekrachtigende positieve woorden?
Allereerst kun je eens in jezelf observeren wat het met je doet als je zegt/denkt dat je iets moet doen en het verschil opmerken met zeggen/denken dat je iets wil doen. Wat is jou waarheid als je dit uitspreekt? Je kunt het fysiek waarnemen in je lichaam.
Zo zijn er meer woorden, onzekere woorden zoals bijvoorbeeld ik ga het proberen. Ervaar het verschil in lichaam en geest met, ik ga het gewoon doen!
Of muurtjes van bedenkingen zoals… ja maar als, of….dat kan ik toch niet.
Bekrachtigende positive woorden zijn bijvoorbeeld, durven, blijheid, vreugde, inspirerend, ruimte, licht, leven, dankbaarheid, liefde, luchtig…..
Je bewust worden van je gedachten en de woorden die je dagelijks gebruikt is een proces, het gaat niet van de één op de andere dag. We doen veel op de automatische piloot, onze gewoontes en patronen. Aandachtig zijn in het moment is nodig voor herkenning.
Aandacht kun je trainen door elke dag even tijd vrij te maken voor jezelf. Door middel van yoga/meditatie/stilzitten, de aandacht naar binnen te richten, even een adempauze nemen, je adem observeren, een mantra gebruiken….er zijn meerdere manieren. Belangrijk, kies er één uit die je vol kunt houden want het gaat om het daadwerkelijk doen en ervaren!
Op die manier cultiveer je innerlijke stilte/ruimte/aandacht die je vervolgens meeneemt in je dagelijkse dag. Je dagen beginnen anders, rustig, vredig en je leert die innerlijke rust en vrede steeds langer vast te houden. Uiteindelijk is dat je ware natuur.
In die innerlijke stilte/ruimte/aandacht kun je je patronen gaan herkennen, ….hé nu zeg ik weer moeten….. waarom doe ik dat?
Er kunnen inzichten ontstaan, of vragen …..voor wie doe ik dit, is dit nodig,…..mag het anders?
Oude patronen laten jou dan vanzelf los. Ze zijn herkend en ze dienen je niet langer meer.
Mijn vorige blog ging over het symbolische 40 dagen ritueel, de tijd die nodig is om daadwerkelijk een nieuw patroon te laten ontstaan.
Het mooie van het yogapad is dat het daadwerkelijk beoefenen altijd werkt. Je zet stappen in het oneindige bewustwordingsproces. Wat je aandacht geeft groeit. <3