Chakra-psychologie?

Regelmatig krijg ik de vraag wat chakrapsychologie nu eigenlijk is, hieronder een korte uitleg. Tijdens de chakra yogalessen die ik regelmatig verzorg, hebben we de kennis al wat verdiept over de uitgebreide chakrafilosofie. Chakra’s (energie-wielen of poorten) verzorgen heel simpel gezegd de wisselwerking tussen lichaam, adem en bewustzijn. Hieronder de eigenschappen van de 7 belangrijkste chakra’s ofwel lagen van bewustzijn.  volgens de chakrafilosofie vanuit de Tantrische traditie:

1. Muladhara: Aarde, je overlevingskracht, je veilig voelen, zelfvertrouwen
2. Svadhisthana: Water, je relaties, flexibiliteit, kunnen genieten
3. Manipura: Vuur, ego, je wilskracht om een doel te bereiken
4. Anahata: Lucht, onbaatzuchtigheid, er zijn voor de ander, liefde
5. Visuddha: Akasha, onthecht zijn, klank/stilte
6. Ajna: Inzicht, weten/niet weten
7. Sahasrara: Tevredenheid, vrijheid

De yogamat kun je misschien zien als een metafoor voor het leven zelf. Door levenservaringen en ook door een regelmatige yoga/meditatie beoefening (sadhana), ontwikkel je inzichten in jezelf. Kom je misschien tegen dat sommige oefeningen je gemakkelijk afgaan, en andere niet. Misschien ontdek je dat je stiekem toch wel prestatiegericht bent of ontdek je dat je niet veel kracht hebt?  Of dat je echt een hekel hebt aan een bepaalde oefening. Het valt je misschien op dat dit bij iedereen anders is. Hoe komt dat?

Chakrapsychologie houdt zich bezig met de onbewuste stukjes in het bewustzijn, ook wel blokkades of versluiering genoemd, en de invloed daarvan op lichaam adem en bewustzijn. Onbewuste stukjes heeft echt iedereen. We bezien de wereld door onze eigen bril, onder invloed van onze herinneringen zijn er bv gedachten, woorden die we gebruiken, hebben we een bepaalde houding, bewegen we op een bepaalde manier. Alles wat we hebben meegekregen in het leven, zelfs van voor de geboorte (ouders, voorouders) heeft bepaald hoe we hier en nu in het leven staan. Je kunt dit zien als een individuele programmering, net zoals een computer een harde schijf met programma’s heeft.

Soms ontstaat er een verlangen naar verandering in je leven, na een ingrijpende gebeurtenis, burn-out, of zomaar omdat je uitgekeken bent op dat wat je doet. Je merkt dan dat dit niet zo eenvoudig is als je zou willen. Hoe kun je veilige, vertrouwde maar vastgeroeste patronen doorbreken? Dat is waar chakrapsychologie over gaat.

Vindt je dit interessant en wil je meer zelf-inzicht ontwikkelen? Dat kan in de vorm van één op één sessies. We beginnen met een gesprek, afgestemd op dat wat jij  tegenkomt op je levenspad, en waarin je meer inzicht zou willen ont-wikkelen. Zonder inzicht in jezelf kun je namelijk niets veranderen. Er is eerlijkheid naar jezelf en doorzettingsvermogen voor nodig. Heb jij de moed? Dan ben ik graag je spiegel, je inspirator, je stok achter de deur, kortom je yoga-coach.

Eerst kennismaken? Een eerste gesprek van ongeveer 30 minuten bij een kopje koffie of thee is kosteloos en helemaal vrijblijvend, ook als je bij mij wekelijks lessen volgt. Ik ontmoet je graag.
<3