Aan-raken….

Op tv komt op dit moment regelmatig een spotje voorbij over de Ebola epidemie in Afrika. Bekende Nederlanders vertellen, hoe erg het is om je geliefden niet meer aan te kunnen raken of aangeraakt te kunnen worden ten gevolge van deze verschrikkelijke ziekte.

Ik vraag me soms af of er sowieso wel genoeg wordt aangeraakt……letterlijk en figuurlijk gesproken. Aangeraakt worden, geraakt worden (met liefde wel te verstaan!) is een levensbehoefte en tegelijkertijd is er vaak een hoge drempel.

Hoe erg is het om geboren te worden en niet genoeg liefdevol aangeraakt te worden? Hoe groei je dan op, wat mis je?

Wat gebeurt er met je, als je als kind niet genoeg aangeraakt wordt?

Kun je dan zelf op jouw beurt wel aanraken, liefde geven?

Aanraken staat voor liefde, en niemand kan zonder liefde. Natuurlijk kun je ook liefde geven zonder aan te raken, maar toch, er mist iets.

Waarom kunnen we niet van elkaar afblijven als we verliefd zijn  en waarom zie je vaak dat mensen na een tijdlang samenzijn, elkaar niet meer aanraken….. Hoe is dat, samen in één huis, wel samen eten, samen slapen, oppervlakkige gesprekken voeren en verder niet. Vooral niet de diepte in. Niet laten merken hoe ijskoud je je voelt. Het graag anders willen, maar niet weten hoe dit te kunnen doorbreken.

Waarom is dat? Waarom kun je geen opening vinden, om het anders te doen, want diep van binnen wil je dit niet.

Is dat misschien het moment om op zoek te gaan naar iemand anders? Nieuw, spannend, durf je dan wel weer aan te raken en merk je dan hoezeer je dit gemist hebt?

Hoe erg is het om oud en eenzaam te zijn, niet meer aangeraakt te worden, alleen door de zorgverlening, maar die heeft altijd haast……

Misschien kun je vandaag eens spontaan iemand aanraken, kijk en vooral voel eens wat dat doet. Je ouders, man, vrouw, kind, vriend, vriendin eens even stevig “huggen”. Bij een vreemde is dit een stap te ver, maar neem je eens voor (en voer het dan ook uit!) elke dag 3 mensen die je niet kent, echt aan te kijken en te glimlachen. Voel eens wat dat doet.

(Het is wetenschappelijk bewezen dat aanraken en glimlachen je gezondheid ten goede komt!)

De winter staat voor de deur, zorg voor wat warmte in jouw leven en in het leven van de ander!
<3