Wat is Yoga?

Het woord Yoga betekent verbinding. Zoals de verbinding tussen 2 dingen. In dit geval, de verbinding realiseren tussen het individuele zelf en het universele Zelf.

Yoga beoefenen is leren aandachtig in het moment te zijn. Het yogapad is duizenden jaren geleden ontstaan in India en wordt sindsdien als methode (het yogapad) beoefent en doorgegeven van leraar op leerling. Het beoefenen van yoga bestaat uit verschillende aspecten, zoals o.a. het beoefenen van asana’s (houdingen) adem-energie oefeningen (pranayama), zelf-inzicht en meditatie.

Kenmerkend voor yoga is het bewuste gebruik van de adem tijdens de oefeningen. Hierdoor maak je van binnenuit ruimte. Daarmee onderzoek je wat je in de houding blokkeert of wat je in jezelf mag versterken. Dit is niet alleen een fysiek proces, het brengt je ook bij dieper liggende emoties en maakt je bewust van je algehele mentale conditie.

Je kunt veel woorden gebruiken om yoga te omschrijven, maar het gaat om het ervaren. Pas dan kun je voelen wat yoga voor jou betekent, en ook dat gevoel verandert. Yoga beoefenen is een proces, een transformerende reis ‘van doen naar Zijn’. Hoe vaker je yoga beoefent, hoe meer je de waarde ervan leert kennen naast de mat, in je dagelijkse leven.

Yoga is een persoonlijke reis naar binnen en brengt je dat wat je het meest nodig hebt. Of het nu gaat om het verkrijgen van meer innerlijke rust, ontspanning, een gezond en sterk lichaam, meer zelfvertrouwen, innerlijke kracht, of een dieper inzicht in wie jij bent en andere levensvragen.

Jij bepaalt waar je reis naartoe gaat….

De lessen die ik verzorg omvatten het volledige achtvoudige yogapad.

Volg je mijn yogalessen dan wil ik je graag begeleiden (kosteloos) in het opbouwen van een eigen oefendiscipline (sadhana) voor thuis.