Wat is Yoga?

Yoga is meer dan asana (houdingen). Oorspronkelijk is de Yoga filosofie (het 8-voudige yogapad van Patanjali) erop gericht te realiseren ‘wie jij ten diepste bent’. Het pad ‘van doen naar Zijn.’

Het woord Yoga (Sanskriet) betekent letterlijk juk/verbinding. Zoals het juk tussen twee ossen. De verbinding tussen twee delen, in dit geval, de verbinding (Yoga) ervaren tussen je innerlijke natuur en de universele natuur.

Het yogapad is duizenden jaren geleden ontstaan in India en wordt sindsdien als methode (het yogapad) beoefent en doorgegeven van leraar op leerling. Het beoefenen van yoga bestaat uit verschillende aspecten, zoals o.a. het beoefenen van asana’s (houdingen) adem-energie oefeningen (pranayama), en meditatie.

Je kunt veel woorden gebruiken om yoga te omschrijven, maar het gaat om het ervaren. Pas dan kun je voelen wat yoga voor jou betekent, en ook dat gevoel verandert. Yoga is een proces. Hoe vaker je yoga beoefent, hoe meer je de waarde ervan leert kennen naast de mat, in je dagelijkse leven.

Yoga beoefenen is in het moment zijn. Door middel van oefeningen voor lichaam en geest.

Kenmerkend voor yoga is het bewuste gebruik van de adem tijdens de oefeningen. Hierdoor maak je van binnenuit ruimte. Daarmee onderzoek je wat je in de houding blokkeert of wat je in jezelf mag versterken. Dit is niet alleen een fysiek proces, het brengt je ook bij dieper liggende emoties en maakt je bewust van je algehele mentale conditie. Een eigen oefendiscipline naast je reguliere lessen kan je hierin ondersteunen.

Yoga is een persoonlijke reis naar binnen en brengt je dat wat je het meest nodig hebt. Of het nu gaat om het verkrijgen van meer innerlijke rust, ontspanning, een gezond en sterk lichaam, meer zelfvertrouwen, innerlijke kracht, of een dieper inzicht in wie jij bent en andere levensvragen.

Jij bepaalt waar je reis naartoe gaat….

De lessen die ik verzorg omvatten het volledige achtvoudige yogapad.

Volg je mijn yogalessen dan wil ik je graag begeleiden in het opbouwen van een eigen oefendiscipline (sadhana) voor thuis.