Satsang / samen-Zijn in Waarheid

Wat is Satsang?

Satsang is een Sanskriet woord. Sat is afgeleid van Satyam, het betekent waarheid of waarachtigheid. Sang is afgeleid van Sanga en betekent gezelschap. Samen Zijn in Waarheid.

Het yogapad bestaat uit meer dan asana (lichamelijke houdingen), hoewel dat vaak is waar het yogapad start.
 Het is een achtvoudig pad (Patanjali), allesomvattend.

Hoe vaker we yoga/meditatie en ademoefeningen (pranayama) beoefenen, hoe meer we kunnen gaan waarnemen dat er ook een energetisch component bij betrokken is. We zinken als het ware een laagje dieper, kunnen meer of makkelijker toegang krijgen tot de stilte en ruimte, die altijd al in ons aanwezig is.

Je gaat misschien meer opmerken. Deze bewustwording is niet alleen maar leuk, dit kan ook confronterend zijn. Je gaat misschien ont-dekken dat je meer bent dan de rollen die je vervult in het dagelijkse leven.

Bewustwording is waarnemen wat voorheen misschien niet gezien werd, in jezelf en in de ander. Als menselijk wezen zijn we opgebouwd uit meerdere lagen of lichamen. (kosha’s)
sfeer-spiritual-teachings-MG-1792 (1)
Het pad van bewustwording is voor iedereen anders. Een filosofie die dit prachtig beschrijft is de chakrafilosofie. Vind je dit allemaal zweverig, en houd je het liever alleen bij de yogahoudingen dan is het natuurlijk ook helemaal prima.

Een satsangavond kan diverse vormen hebben, hier bestaat de avond uit een stukje yogafilosofie, pranayama, diepe meditatie en samyama. Misschien wil je alleen aanwezig zijn. Stil zijn, in gezelschap van gelijkgestemden. Misschien ben je nieuwsgierig. Misschien heb je een prangende vraag over je yogabeoefening of spiritualiteit. Misschien blijft het stil, er hoeft niets, vanuit Stilte en Waarheid is het zoals het is……..

Namasté <3